Delhi vrea să combată poluarea cu ploaie artificială


,

Capitala Indiei ar putea forța ploaia artificială pentru a reduce nivelul de smog. Cercetătorii au planificat aruncarea sărurilor sau iodurii de argint în nori, dintr-un avion, pentru a stimula formarea picăturilor de ploaie, printr-un proces cunoscut drept “însămânțarea norilor”. 

Planul autorităților locale, stabilit împreună cu oamenii de știință de la Institutul Indian de Tehnologie Kanpur, mai așteaptă doar acordul guvernului, pentru a fi pus în practică chiar în această săptămână.

Delhi a fost săptămâna aceasta cel mai poluat oraș din lume, potrivit grupului elvețian IQAir, după ce gradul de poluare de aici a revenit la cele mai înalte niveluri înregistrate.

Indicele IQAir privind calitatea aerului, care măsoară nivelurile de poluanți mortali, cum ar fi particulele foarte mici cunoscute sub numele de PM2.5, crește în mod obișnuit peste 400 în Delhi în luna noiembrie. Acest nivel este considerat periculos pentru cei 30 de milioane de locuitori ai capitalei.

Un studiu recent realizat de Universitatea din Chicago susține că speranța medie de viață în India este cu cinci ani mai mică din cauza poluării, în Delhi poluarea reducând speranța de viață cu chiar 12 ani. (FT)

Scroll to Top