Sănătate
Premieră la Spitalul Colentina, din Capitală. O femeie îşi poate folosi din nou braţul drept în urma unui transplant de tendon al lui Ahile, prelevat de la un donator în moarte cerebrală
O femeie a primit şansa de a-şi folosi din nou braţul drept, în urma unui transplant de tendon al lui Ahile, efectuat de medicii de la Spitalul Clinic Colentina, în noiembrie 2024. Tendonul a fost prelevat de la un donator în moarte cerebrală, fiind pentru prima oară în România când…
Un tratament pentru cancer s-a dovedit eficient împotriva bolilor autoimune
Deși este considerată o boală incurabilă, lupusul ar putea fi tratat cu o terapie folosită, în mod normal, pentru cancer, arată un studiu. Cinci pacienți cu lupus au intrat în remisie completă după un tratament de tip CAR-T, inițial dezvoltat pentru cancer, dând speranță celor care suferă de această afecțiune. CAR-T funcționează…
Oamenii de știință au creat un șoarece dintr-o genă mai veche decât viața animală
O echipă internațională de cercetători anunță crearea de celule stem de șoarece capabile să genereze un șoarece complet dezvoltat folosind instrumente genetice dintr-un organism unicelular. Cercetătorii au folosit o genă găsită în coanoflagelate, un organism unicelular înrudit cu animalele, pentru a crea celule stem pe care apoi le-au folosit pentru a…
AI-ul, mai bun decât medicii la diagnosticarea bolilor
Un nou studiu arată că ChatGPT este superior medicilor atunci când se evaluează istoricul pacienților, chiar și în situațiile în care medicii apelează la un chatbot. Chatbot-ul dezvoltat de OpenAI a obținut o medie de 90% atunci când a diagnosticat o afecțiune medicală dintr-un raport de caz și a explicat raționamentul…
Primul tratament bazat pe celule donatoare provoacă remisia bolilor autoimune
Afecțiunile autoimune severe ale unei femei și a doi bărbați din China au intrat în remisie după ce au fost tratate cu celule imune modificate cu CRISPR. Cei trei sunt primii oameni cu boli autoimune care au fost tratați cu celule imune modificate, create din celule donatoare, în locul unor celule…
Iordania devine prima țară care primește verificarea OMS pentru eliminarea leprei
Organizația Mondială a Sănătății a felicitat Regatul Hașemit al Iordaniei pentru că a devenit prima țară din lume care a fost verificată oficial pentru eliminarea leprei. „Lepra a afectat omenirea de milenii, dar țară cu țară oprim transmiterea și scăpăm persoanele, familiile și comunitățile de suferință și stigmatizare” a declarat directorul…
OMS a aprobat mai multe tratamente noi pentru tuberculoză
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat trei noi tratamente pentru tuberculoza rezistentă la mai multe medicamente sau rifampicina, care au fost descoperite în urma unui studiu clinic. Noile tratamente au fost studiate în șapte țări între 2017 și 2023 și sunt mult mai scurte, mai ușoare și cel puțin la fel…
Statele Unite, Australia, India și Japonia lansează un program pentru a reduce povara cancerului în Indo-Pacific
Cele patru țări, care formează parteneriatul diplomatic Quad, lansează o inițiativă menită să ajute la eradicarea cancerului, începând cu cancerul de col uterin, o boală care poate fi prevenită în mare măsură, dar care continuă să fie o criză majoră de sănătate în regiune. Cancer Moonshot va servi la consolidarea ecosistemului…
Infecţiile cu HIV, la originea SIDA, au scăzut în 2023 la cel mai mic nivel istoric
Infecţiile cu HIV, la originea SIDA, au scăzut în 2023 la cel mai mic nivel istoric, a anunţat ONUSIDA/UNAIDS, o agenţie care se ocupă de această boală în cadrul ONU, însă acest declin este considerat mult prea lent. ”Ca în 2023 nu au fost niciodată atât de puţine persoane care să…
Un copil de 12 ani a devenit unul dintre primii pacienți care au beneficiat de o nouă terapie genetică pentru siclemie
Kendric Cromer, la doar 12 ani, a devenit unul dintre primii pacienți tratați cu o terapie genetică recent aprobată de FDA pentru anemia falciformă (siclemie), care i-a afectat grav copilăria. Două companii, Bluebird Bio din Somerville, Massachusetts, și Vertex Pharmaceuticals din Boston, au primit aprobare pentru a vinde primele terapii genetice…
India oferă asigurare medicală gratuită pentru cetățenii de peste 70 de ani
India a extins un program guvernamental pentru a le oferi cetățenilor cu vârsta de 70 de ani și peste o asigurare medicală anuală de 500.000 de rupii (6.000 de dolari) pe familie. Aplicarea acestei măsuri reprezintă îndeplinirea uneia dinte promisiunile pe care premierului Narendra Modi le-a făcut în campania electorală. De aceasta…
Celulele stem cultivate în laborator ar putea înlocui transplanturile de măduvă osoasă
O nouă metodă ar putea produce în curând celule stem personalizate pentru a îmbunătăți șansele transplantului pentru persoanele cu boli de sânge, cum ar fi leucemia și afecțiunile măduvei osoase. Cercetătorii de la Murdoch Children’s Research Institute din Australia au putut transforma celule umane, cum ar fi cele din păr, piele…
Jumătate dintre bolnavii de melanom avansat trăiesc peste 10 ani cu un dublu tratament medicamentos
Mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu melanom avansat supraviețuiesc acum cel puțin 10 ani când primesc o dublă doză de medicamente de imunoterapie, arată un studiu. Au fost studiate două medicamente, ipilimumab și nivolumab, ambele inhibitori ai punctului de control imunitar, pe 945 de pacienți cu melanom în stadiul…
O genă nou descoperită poate crește longevitatea
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că o anumită proteină cunoscută sub numele de OSER1 are o mare influență asupra longevității. „Este un nou factor pro-longevitate – o proteină care există la diferite animale, cum ar fi muștele de fructe, nematodele, viermii de mătase, dar și la oameni”, spune…
Cercetătorii britanici au descoperit primul tratament nou din ultimii 50 de ani pentru crizele de astm
Cercetătorii de la King’s College din Londra spun că au găsit primul tratament nou din ultimii 50 de ani pentru crizele de astm. Injecția cu Benralizumab diminuează acțiunea sistemului imunitar care de multe ori poate agrava starea pacientului atât în astmul bronșic, cât și în afecțiunea pulmonară numită boală pulmonară…
Niciun caz de cancer de col uterin nu a fost depistat în rândul femeilor din Scoția vaccinate înainte de 14 ani
Un studiu considerat istoric în Scoția arată impactul pozitiv al vaccinurilor împotriva papilomavirusului uman – țara nu a detectat niciun caz de cancer de col uterin la femeile născute între 1988-1996 care au fost complet vaccinate împotriva HPV între 12 și 13 ani. Numeroase studii anterioare au arătat că vaccinurile HPV…
Un medicament care previne HIV va fi disponibil la un preț accesibil în 120 de țări
Versiuni mai ieftine ale medicamentului de prevenire a HIV lenacapavir vor fi disponibile în 120 de țări cu venituri mici și medii, a anunțat producătorul Gilead Sciences. Administrat sub formă de injecție de două ori pe an, lenacapavir, a demonstrat o mare capacitate de prevenire a HIV – a oprit infecția…
Cea mai vastă hartă a creierului muștei de fructe dezvăluie detaliile neuronilor
În 2013, neurologul Davi Bock și echipa sa de la Campusul de Cercetare Janelia al Institutului Medical Howard Hughes au scufundat creierul unei muște de fructe adulte într-o soluție chimică de întărire. Până în 2018, aceștia au tăiat cu migală creierul solidificat, de mărimea unei semințe de mac, în 7.050…
Continuă să scadă mortalitatea cauzată de cancerul la sân în Statele Unite
Cel mai recent raport publicat de American Cancer Society arară că ratele mortalității cauzate de cancerul de sân au scăzut cu 44% din 1989 și că au fost evitate aproximativ 517.900 de decese. “Vestea încurajatoare este că ratele mortalității prin cancer la sân continuă să scadă datorită progreselor în detectarea și…
Un nou tratament pentru cancerul de col uterin reduce riscul de deces cu 40%
Cercetătorii anunță descoperirea unui nou tratament pentru cancerul de col uterin, descoperit în urma unui amplu studiu, care reduce rata deceselor cu 40%. Testul, derulat cu implicarea unor pacienți recrutați în decursul unei întregi decade din Marea Britanie, Mexic, India, Italia și Brazilia, a implicat un curs scurt de chimioterapie înainte…
Rata sarcinilor la adolescente a scăzut în întreaga lume
Ratele de sarcină la adolescente au scăzut în toate regiunile în ultimele decenii, conform datelor compilate de Organizația Națiunilor Unite, care a urmărit numărul de născuți vii la 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani în perioada 2001 – 2020. La nivel global, ratele au scăzut cu…