Sănătate

Premieră la Spitalul Colentina, din Capitală. O femeie îşi poate folosi din nou braţul drept în urma unui transplant de tendon al lui Ahile, prelevat de la un donator în moarte cerebrală

O femeie a primit şansa de a-şi folosi din nou braţul drept, în urma unui transplant de tendon al lui Ahile, efectuat de medicii de la Spitalul Clinic Colentina, în noiembrie 2024. Tendonul a fost prelevat de la un donator în moarte cerebrală, fiind pentru prima oară în România când…

Oamenii de știință au creat un șoarece dintr-o genă mai veche decât viața animală

O echipă internațională de cercetători anunță crearea de celule stem de șoarece capabile să genereze un șoarece complet dezvoltat folosind instrumente genetice dintr-un organism unicelular. Cercetătorii au folosit o genă găsită în coanoflagelate, un organism unicelular înrudit cu animalele, pentru a crea celule stem pe care apoi le-au folosit pentru a…

Iordania devine prima țară care primește verificarea OMS pentru eliminarea leprei

Organizația Mondială a Sănătății a felicitat Regatul Hașemit al Iordaniei pentru că a devenit prima țară din lume care a fost verificată oficial pentru eliminarea leprei.  „Lepra a afectat omenirea de milenii, dar țară cu țară oprim transmiterea și scăpăm persoanele, familiile și comunitățile de suferință și stigmatizare” a declarat directorul…

Statele Unite, Australia, India și Japonia lansează un program pentru a reduce povara cancerului în Indo-Pacific

Cele patru țări, care formează parteneriatul diplomatic Quad, lansează o inițiativă menită să ajute la eradicarea cancerului, începând cu cancerul de col uterin, o boală care poate fi prevenită în mare măsură, dar care continuă să fie o criză majoră de sănătate în regiune. Cancer Moonshot va servi la consolidarea ecosistemului…

Un copil de 12 ani a devenit unul dintre primii pacienți care au beneficiat de o nouă terapie genetică pentru siclemie

Kendric Cromer, la doar 12 ani, a devenit unul dintre primii pacienți tratați cu o terapie genetică recent aprobată de FDA pentru anemia falciformă (siclemie), care i-a afectat grav copilăria.  Două companii, Bluebird Bio din Somerville, Massachusetts, și Vertex Pharmaceuticals din Boston, au primit aprobare pentru a vinde primele terapii genetice…

Jumătate dintre bolnavii de melanom avansat trăiesc peste 10 ani cu un dublu tratament medicamentos

Mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu melanom avansat supraviețuiesc acum cel puțin 10 ani când primesc o dublă doză de medicamente de imunoterapie, arată un studiu. Au fost studiate două medicamente, ipilimumab și nivolumab, ambele inhibitori ai punctului de control imunitar, pe 945 de pacienți cu melanom în stadiul…

O genă nou descoperită poate crește longevitatea

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că o anumită proteină cunoscută sub numele de OSER1 are o mare influență asupra longevității. „Este un nou factor pro-longevitate – o proteină care există la diferite animale, cum ar fi muștele de fructe, nematodele, viermii de mătase, dar și la oameni”, spune…

Cercetătorii britanici au descoperit primul tratament nou din ultimii 50 de ani pentru crizele de astm

Cercetătorii de la King’s College din Londra spun că au găsit primul tratament nou din ultimii 50 de ani pentru crizele de astm. Injecția cu Benralizumab diminuează acțiunea sistemului imunitar care de multe ori poate agrava starea pacientului atât în astmul bronșic, cât și în afecțiunea pulmonară numită boală pulmonară…

Niciun caz de cancer de col uterin nu a fost depistat în rândul femeilor din Scoția vaccinate înainte de 14 ani

Un studiu considerat istoric în Scoția arată impactul pozitiv al vaccinurilor împotriva papilomavirusului uman – țara nu a detectat niciun caz de cancer de col uterin la femeile născute între 1988-1996 care au fost complet vaccinate împotriva HPV între 12 și 13 ani. Numeroase studii anterioare au arătat că vaccinurile HPV…

Scroll to Top