din Întreaga Lume
A început testarea primului vaccin împotriva cancerului pulmonar
Medicii testează primul vaccin ARNm din lume împotriva cancerului pulmonar, considerat de specialiști drept revoluționar, datorită potențialului de a salva numeroase vieți. Vaccinul testat instruiește organismul să vâneze și să ucidă celulele canceroase – apoi le împiedică să revină. Cunoscut sub numele de BNT116 și fabricat de BioNTech, vaccinul este conceput…
O nouă tehnologie de extragere a litiului din saramură promite cheltuieli mai mici și durabilitate
O nouă metodă de extragere a litiului din apa sărată poate oferi o alternativă mai eficientă, mai rentabilă și mai ecologică la producția tradițională de litiu, necesară dezvoltării bateriilor. Noua metodă de extragere a litiului din saramură costă cu 40% mai puțin decât metodele folosite în prezent și este mai fiabilă…
Progresul făcut în tratarea HIV a crescut speranța de viață în Africa
Speranța medie de viață în Africa Subsahariană a crescut de la 56 de ani în 2010 la 61 de ani în 2023, datorită progreselor înregistrate în lupta împotriva HIV, potrivit unui raport global al ONU. Potrivit raportului, aproximativ 31 de milioane de persoane au urmat tratament antiretroviral în 2023, reducând decesele…
Numărul cazurilor de cancer de piele în rândul adulţilor tineri din Suedia, în scădere, o premieră în Europa
Numărul cazurilor de cancer de piele în rândul adulţilor tineri a scăzut, în premieră, în Suedia, după decenii de creştere, această ţară scandinavă fiind prima din Europa care a înregistrat un astfel de progres, conform unui studiu. Riscul de cancer de piele a scăzut în rândul persoanelor cu vârsta sub 50…
După COVID, violența din școlile americane s-a redus
În ciuda îngrijorărilor legate de comportamentul studenților post-pandemie, datele federale din 2022 arată o scădere continuă a violenței în campusuri. Un sondaj național a arătat că rata de victimizare a studenților din cauza violenței a scăzut la 15,6 incidente la 1.000 de elevi în 2022, o reducere semnificativă de la 24…
China a realizat comunicații spațiu-sol cu un satelit cuantic ușor
O echipă de cercetători chinezi a dezvoltat un microsatelit cuantic compact care poate efectua distribuția cheilor cuantice spațiu-sol folosind stații solare ușoare și portabile. Microsatelitul, care cântărește puțin peste 20 de kilograme, reprezintă o reducere majoră a dimensiunii și greutății în comparație cu sateliții cuantici anteriori, permițând o desfășurare mai flexibilă…
Rata mortalității în cazurile de cancer a scăzut semnificativ în ultimele decade
Uitându-se la evoluția ratei deceselor în cazul cancerului, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii au șanse mult mai bune împotriva acestei boli acum, decât în urmă cu o generație. În raportul publicat de Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite se arată că, din 1999 până în prezent, rata mortalității…
Peste 70 de copii s-au născut din transplanturi de uter
Prima încercare modernă de a transfera un uter de la un om la altul a avut loc la începutul mileniului. Atunci, chirurgii au trebuit să îndepărteze organul, care devenise necrotic, 99 de zile mai târziu. Primul transplant cu succes a fost efectuat în 2011, dar chiar și atunci, beneficiara nu a…
Un nou tratament dă speranțe privind vindecarea diabetului zaharat
Diabetul zaharat ar putea fi vindecat printr-un tratament combinat, care înmulțește semnificativ numărul celulelor producătoare de insulină, arată un studiu preclinic recent. Oamenii de știință de la centrele medicale Mount Sinai și City of Hope din Statele Unite au creat un tratament medicamentos care a reușit să dezvolte cu 700% numărul…
Mexicul a înregistrat cele mai puține crime din ultimii ani
În 2023, nivelul omuciderilor din Mexic s-a situat la cel mai mic nivel din ultimii șapte ani. 31.062 de omucideri au avut loc anul trecut în Mexic, potrivit datelor preliminare publicate de agenția națională de statistică. Asta înseamnă un declin de 6,7% față de cele 33.287 de omucideri înregistrate în 2022. Datele…
A fost descoperită cauza bolii lupus
Oamenii de știință au descoperit un defect molecular care promovează răspunsul imun patologic în lupusul eritematos sistemic și arată cum pacientul poate fi vindecat prin inversarea defectului. „Am identificat un dezechilibru fundamental în răspunsurile imune pe care le dau pacienții cu lupus și am definit mediatori specifici care pot corecta acest…
Masa gratuită pentru copiii din școlile indoneziene generează schimbări pozitive
Un program experimental, care oferă o masă gratuită pe zi copiilor din școli, a adus nu doar ajutor financiar pentru gospodării, ci și mai multe schimbări în bine pentru elevi. După introducerea mesei gratuite în școlile din Indonezia s-a observat o îmbunătățire a nutriției copiilor, o prezență mai mare la ore…
Un nou test de sânge poate detecta sepsisul în mai puțin de 10 minute
Un test de sânge care poate detecta sepsisul în mai puțin de 10 minute ar putea deveni disponibil în următorii doi ani. Testul funcționează prin trecerea forțată a unei cantități mici de sânge printr-un tub îngust, pentru a vedea dacă celulele albe, care luptă împotriva imunității, își schimbă forma. Celulele albe de…
Controlul neuronal continuu al unui membru bionic restabilește mersul biomimetic după amputare
Timp de secole, oamenii de știință au căutat înlocuitori artificiali ai picioarelor, care să capteze pe deplin versatilitatea omologilor lor biologici intacți. Aceștia au presupus că controlul neuronal continuu al unui membru bionic poate restabili mersul biomimetic după amputarea sub genunchi, atunci când mușchii reziduali aferenți sunt augmentați. Pentru testarea ipotezei,…
O pastilă cu senzori și camere video intră în testare clinică
Startup-ul medical Endiatx se pregătește să introducă pe piață o pastilă care poate realiza analiza internă a organismului cu ajutorul unor camere video și senzori de mici dimensiuni. PillBot este o capsulă robotică ingerabilă, echipată cu camere, senzori și capacități de comunicare wireless, permițând medicilor să examineze tractul gastro-intestinal cu precizie…
Jodie Grinham a devenit prima sportivă însărcinată care câştigă o medalie la Jocurile Paralimpice
Arcaşa britanică Jodie Grinham a devenit prima sportivă paralimpică însărcinată care câştigă o medalie, după ce a luat bronzul la individual la Jocurile Paralimpice de la Paris.Însărcinată în şapte luni, Grinham, în vârstă de 31 de ani, a învins-o pe Phoebe Paterson Pine, medaliată cu aur la Jocurile Paralimpice de…
Taxiurile autonome pot circula fără supraveghetor în Shanghai
Shanghai a devenit cel mai nou oraș chinez în care mașinile autonome pot circula lipsite de supravegherea unui operator, într-un efort al autorităților de a sprijini dezvoltarea acestei tehnologii. Rezidenții din anumite părți ale orașului, pot acum rezerva călătorii gratuite cu robotaxiuri de la patru companii – Baidu, Pony.ai, Auto X…
Bateriile produse în China sunt tot mai ieftine
Prețurile bateriilor produse China continuă să scadă, iar implicațiile acestui fapt vor începe să se vadă și în piața auto globală. În ultimul an, prețul pentru celulele de baterii cu fosfat de litiu-fier din China a scăzut cu 51%, la o medie de 53 de dolari pe kilowatt-oră. Asta, în timp…
O hartă ultra-detaliată a creierului uman arată neuronii care codifică semnificația cuvintelor
Oamenii de știință au reușit să creeze cea mai detaliată hartă de până acum a neuronilor care codifică semnificațiile cuvintelor. Pentru studiu au fost recrutate zece persoane care urmau să fie supuse unei intervenții chirurgicale pentru epilepsie. Fiecare persoană a avut electrozi implantați în creier pentru a determina sursa convulsiilor. Electrozii au…
Psilocibina resetează rețelele neuronale ale oamenilor
Psilocibina, compusul halucinogen găsit în ciuperci, resetează temporar rețele întregi de neuroni din creier care sunt responsabile pentru controlul sentimentului de timp și de sine al unei persoane. Descoperirea a venit în urma unui studiu în care cercetătorii au fotografiat în mod repetat creierul a șapte voluntari înainte, în timpul și…
Medicii englezi au apelat la AI pentru a îmbunătăți rata de detecție a cancerului
Folosind inteligența artificială pentru a scana înregistrările medicilor cu scopul de a găsi modele ascunse, specialiștii din Anglia au reușit să obțină o rată de depistare a cancerului mai bună cu aproximativ 8%. Rata de detectare a cancerului a crescut de la 58,7% la 66% în cabinetele medicilor britanici care au…