din Întreaga Lume

We must accept finite disappointment, but never lose infinite hope.

Martin Luther

Un startup italian reciclează panouri solare, recuperând materiale valoroase și eliminând substanțele toxice

Panourile solare sunt construite pentru a rezista condițiilor neprielnice între 20 și 30 de ani, iar la finalul ciclului de viață sunt depășite tehnologic și trebuie înlocuite. Însă, tocmai această rezistență face și mai dificilă reciclarea. În prezent, majoritatea instalațiilor de reciclare aruncă la gunoi siliciul, argintul și cuprul – cele…

China își propune reducerea emisiilor de carbon din producerea oțelului, rafinarea petrolului, amoniac și ciment

Beijingul s-a angajat să reducă poluarea din patru industrii cu emisii ridicate de carbon – oțel, rafinarea petrolului, amoniac și ciment – cu 84 de milioane de tone până la sfârșitul anului viitor. Atingerea acestui obiectiv ar putea ajuta industria țării, care contribuie la aproximativ jumătate din emisiile de carbon ale…

Busola cuantică, testată în metroul din Londra

Un instrumentul subatomic, capabil să realizeze localizarea cu precizie sub pământ și sub apă, unde semnalele prin satelit sunt adesea blocate, este testat în tunelurile metroului londonez. Cercetătorii spun că senzorii, dezvoltați folosind fizica cuantică, se dovedesc a fi foarte preciși și arată un mare potențial în cadrul testelor de laborator. Aceștia…

Din ce în ce mai multe femei din Africa folosesc contracepția cu acțiune îndelungată

Femeile africane se bucură de un acces mai bun la metode contraceptive, care le oferă un impuls rapid, accesibil și discret al autonomiei reproductive. În ultimul deceniu, numărul femeilor din regiune care utilizează contracepția modernă aproape s-a dublat, ajungând la 66 de milioane. În prezent, 26% dintre femeile de vârstă reproductivă din…

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire ADN crucială care ar putea ajuta la vindecarea unuia cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este capabil să oprească moleculele uneia dintre cele mai importante gene ale organismului, ajutând boala să crească şi să se răspândească rapid, au descoperit cercetători din Marea Britanie şi SUA. Cancerul pancreatic este al 12-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu peste o jumătate de milion de…

Companiile de biotech încearcă să creeze lactate fără vaci

Pe fondul infecțiilor cauzate în cadrul fermelor de vaci de gripa aviară, mai multe companii lucrează la dezvoltarea unor tehnici prin care laptele poate fi produs artificial. Printre acestea se numără startup-ul israelian Remilk, care a proiectat drojdia astfel încât să producă beta-lactoglobulină (componenta principală a zerului). Cofondatorul companiei, Ori Cohavi, spune…

Roboții au învățat să sorteze gunoiul

Cercetătorii au reușit să creeze roboți cu un simț complex al atingerii, care le permite să recunoască și să sorteze obiectele. O echipă de experți în robotică de la Universitatea Tsinghua au creat un senzor stratificat a cărui suprafață permite detectarea materialelor atinse. Partea inferioară conferă sensibilitate la presiune, iar un…

Energia eoliană offshore atinge pragul de 75GW

Capacitatea eoliană offshore globală a crescut cu mai mult de o cincime în ultimul an, atingând nivelul de 75GW, potrivit unui nou raport RenewableUK. Până la finele decadei, capacitatea eoliană offshore de la nivel global ar putea ajunge la 277GW, cu o creștere de aproape patru ori față de prezent, se…

Investițiile în energie curată din acest an vor fi de două ori mai mari decât cele în combustibilii fosili

Investițiile globale în tehnologia și infrastructura de energie curată vor atinge $2.000 de miliarde în acest an, aproape dublu față de suma cheltuită pe combustibili fosili, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Se estimează că investițiile totale în energie vor depăși 3 trilioane de dolari, aproximativ două treimi din acestea fiind alocate…

Heineken a realizat prima recoltă europeană de orz regenerativ

Heineken anunță o realizare importantă, odată cu finalizarea primei sale recolte de orz regenerativ la scară largă din Europa. Inițiativa, dezvoltată prin programul Heineken Transitions și în colaborare cu cooperativa franceză Vivescia și filiala sa de malț Malteurop, reprezintă prima incursiune a companiei în agricultura regenerativă la scară. În cadrul programului, aproximativ…

Performanță de excepție a unor elevi din România – au câștigat cea mai prestigioasă competiție de robotică din lume

Performanță de excepție pentru două echip românești de robotică, elevii din România clasându-se pe primul loc în cadrul celei de-a opta ediții a Competiției Internaționale de Robotică „Maryland Tech Invitational” (MTI) care s-a desfășurat la Johns Hopkins Apllied Physics Laboratory din SUA. Echipele de elevi de liceu #Ro2D2 din Prahova, Winning…

O nouă pastilă pentru cancerul pulmonar se arată promițătoare în tratarea bolii

O nouă pastilă pentru cancerul pulmonar a produs rezultate fără precedent într-un studiu uman condus de Centrul de Cancer Peter MacCallum. Medicamentul, lorlatinib, a arătat efecte remarcabile asupra pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular ALK-pozitiv, îmbunătățind semnificativ supraviețuirea și reducând riscul de progresie a cancerului sau deces în comparație cu tratamentul standard,…

Scroll to Top