Speranța de viață a crescut în ultimele decade

Pe fondul progreselor făcute în lupta cu mai multe afecțiuni, speranța de viață a oamenilor a crescut cu 6,2 ani în perioada 1990 – 2021. Creșterea se datorează, în principal, reducerii numărului de decese ca urmare a mai multor infecții enterice, cum ar fi bolile diareice și tifoide. O importantă creștere a speranței de viață …

Speranța de viață a crescut în ultimele decade Read More »

Germania închide șapte centrale electrice pe cărbune

Germania va închide alte șapte centrale electrice pe lignit, cu o capacitate totală de 3,1 gigawați. Acestea trebuiau dezafectate mai demult, dar, din cauza crizei energetice, s-a decis amânarea pentru după ieșirea din iarnă. Pentru a economisi gaze naturale în timpul crizei energetice, cinci unități au fost scoase din rezerva de securitate, în timp ce …

Germania închide șapte centrale electrice pe cărbune Read More »

Bateria primelor mașini electrice Xiaomi are o durată de viață de 15 ani

Recent lansată serie de mașini electrice SU7 – prima a producătorului chinez Xiaomi, cunoscut pentru smartphone-uri – promite o durată lungă de viață a bateriei. Conform producătorului, oamenii nu ar trebui să-și facă griji pentru durata de utilizare a bateriei, aceasta fiind proiectată să funcționeze 15 ani și în jur de 300.000 de kilometri. Seria …

Bateria primelor mașini electrice Xiaomi are o durată de viață de 15 ani Read More »

Un masiv eveniment de reproducere a coralilor a fost observat în largul coastei Cambodgiei

Biologii marini au putut asista și filma o amplă acțiune de reproducere a coralilor din largul coastei Cambodgiei, în Golful Thailandei.  La puțin timp după apusul soarelui, mai multe tipuri diferite de corali au umplut apa cu perle, într-un eveniment la care oamenii au fost rareori martori de-a lungul timpului. Reproducerea recifelor de corali din …

Un masiv eveniment de reproducere a coralilor a fost observat în largul coastei Cambodgiei Read More »

Interzicerea trotinetelor electrice a contribuit la creșterea folosirii bicicletelor în Paris

Peisajul mobilității din capitala Franței s-a schimbat după interzicerea trotinetelor închiriate, iar unul dintre efectele vizibile este creșterea masivă a deplasării pe bicicletă. În urma unui referendum din 2023, Parisul a decis să interzică trotinetele închiriate, din cauza problemelor de securitate și a comportamentului utilizatorilor, inclusiv legat de parcarea trotinetelor. De atunci, și pe fondul …

Interzicerea trotinetelor electrice a contribuit la creșterea folosirii bicicletelor în Paris Read More »

Studiu: cei mai mari copaci din lume prosperă în Marea Britanie 

Copacii sequoia giganți din Marea Britanie, cea mai înaltă specie de arbori din lume, prosperă în prezent, conform unui studiu. Aduși în Marea Britanie în urmă cu aproximativ 160 de ani, aceștia cresc într-un ritm similar cu cei găsiți în zona lor nativă din California. Oamenii de știință cred că arborii din Marea Britanie îi …

Studiu: cei mai mari copaci din lume prosperă în Marea Britanie  Read More »

Aruba va adopta Drepturile Naturii și Drepturile Omului la un Mediu Curat

Guvernul din Aruba se pregătește să introducă în constituția țării drepturile de mediu, care recunosc că natura are drepturi și, de asemenea, omul are dreptul la un mediu curat, sănătos și durabil. Ministrul naturii din Aruba, Ursell Arends, a prezentat un amendament constituțional care recunoaște atât dreptul omului, cât și faptul că natura, pe uscat …

Aruba va adopta Drepturile Naturii și Drepturile Omului la un Mediu Curat Read More »

Emisiile de substanțe chimice toxice au scăzut cu 21% în Statele Unite

 Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite a lansat raportul Toxics Release Inventory 2022. Acesta indică faptul că emisiile substanțelor chimice au fost cu 21% mai reduse în 2022, comparat cu nivelul din 2013. Inclusiv emisiile în aer au scăzut cu 26%. În decada analizată, emisiile unităților de producție au scăzut cu 9%, în timp …

Emisiile de substanțe chimice toxice au scăzut cu 21% în Statele Unite Read More »

Oamenii de știință au reușit să elimine virusul HIV din celulele infectate

Cercetătorii de la University of Amsterdam anunță că, folosind tehnologia de editare genetică Crispr, au eliminat cu succes virusul HIV din celulele infectate.  Medicamentele actuale pentru HIV pot opri virusul, dar nu-l pot elimina din celule. Cu editarea Crispr, oamenii de știință au putut elimina cu precizie virusul la nivel molecular. Echipa de cercetători, care …

Oamenii de știință au reușit să elimine virusul HIV din celulele infectate Read More »

Scroll to Top