Climă
Romsilva va planta aproximativ 3 milioane de puieţi forestieri în campania de împăduriri de toamnă
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a anunţat că va planta aproximativ 3 milioane de puieţi forestieri în campania de împăduriri de toamnă, regenerând 2.096 hectare fond forestier.Potrivit unui comunicat de presa, dintre cele peste 2.000 de hectare, 1.212 hectare sunt regenerate natural, iar 884 vor fi regenerate artificial, prin…
Cinci producători chinezi de vehicule electrice au stabilit recorduri de vânzări într-o singură lună
BYD, Li Auto, Xpeng, Zeekr și Leapmotor au înregistrat noi recorduri lunare de livrare în septembrie, atrăgând cumpărătorii tineri cu modele noi și promoții semnificative. „Septembrie a fost un sezon de vârf pentru vânzările de mașini, iar marii jucători, după ce au lansat noi modele și au oferit reduceri de prețuri,…
Google ajută la detectarea și urmărirea incendiilor de vegetație prin satelit
Din cauza climei mai calde și mai uscate, incendiile au devenit din ce în ce mai frecvente în întreaga lume. Pompierii s-au bazat și până acum pe sateliți pentru urmărirea acestora, însă, imaginile obișnuite erau la rezoluție redusă și actualizate doar de câteva ori pe zi, ceea ce făcea dificilă…
Cum a devenit Marea Britanie prima țară G7 care a eliminat treptat energia pe cărbune
Ultima centrală electrică pe cărbune din Marea Britanie, Ratcliffe-on-Soar din Nottinghamshire, s-a închis în septembrie, punând capăt unei ere de 142 de ani de ardere a cărbunelui pentru a genera energie electrică. Astfel, Marea Britanie a devenit prima economie majoră – și primul membru G7 – care scapă definitv de arderea…
China recoltează energie eoliană la altitudini foarte mari
Profitând de vânturile constant puternice de la înălțimi mari, China captează energie eoliană cu ajutorul unei turbine aeropurtate care zboară la o altitudine record. Dirijabilul S500, umplut cu heliu, s-a ridicat la 500 de metri deasupra orașului Jingmen, generând energie la o rată de peste 50 kW, potrivit Beijing SAWES Energy…
O companie chineză a creat cea mai mare turbină eoliană din lume
Dongfang Electric a instalat o turbină eoliană offshore de 26 MW în Fuqing, Fujian, care devine cea mai mare din lume și care a fost dezvoltată în întregime cu drepturi de proprietate intelectuală independente. Conform producătorului, turbina folosește tehnologii de clasă mondială în componente cheie precum generatorul, palele, rulmenții și sistemele…
Peste o mie de copii din Bihor au plantat aproape 13.300 de puieţi de gorun, stejar şi frasin
Peste o mie de copii, însoţiţi de profesori şi părinţi, au plantat aproape 13.500 de puieţi în două acţiuni de împădurire organizate în cadrul proiectului „Bihorul plantează”. „Bihorul plantează este un proiect de educaţie civică şi ecologică. Oamenii responsabili se gândesc la prezent şi la viitor. Împreună încercăm, prin ceea ce…
Parisul impune noi restricții de circulație pentru a reduce poluarea
Proprietarii vehiculelor mai vechi nu vor mai avea voie să conducă în Paris sau în suburbiile capitalei în cea mai mare parte a săptămânii. Mașinile diesel produse înainte de 2011 și cele pe benzină dinainte de 2006 nu vor mai avea voie să circule în zona de mobilitate cu emisii reduse…
Defrișările pădurii amazoniene din Brazilia rămân la un nivel scăzut
Rata defrișărilor Amazonului brazilian a rămas aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani, în ciuda creșterii numărului de incendii, potrivit datelor publicate recent de institutul național de cercetare spațială din Brazilia. 561 de kilometri pătrați au fost defrișați în luna septembrie, ducând totalul pe ultimul an la 4.191…
Shanghaiul va avea numai autobuze și taxiuri care folosesc energie regenerabilă
Autoritățile din Shanghai au anunțat un plan de lucru care prevede ca, până în 2027, toate taxiurile și autobuzele care circulă în oraș să folosească numai energie regenerabilă. Din 2024 până în 2027, Shanghaiul intenționează să înlocuiască peste 9% din totalul autobuzelor și taxiurilor publice cu NEV-uri (new energy vehicles) în…
Un nou satelit va monitoriza emisiile de metan și CO2
Carbon Mapper Coalition a lansat pe orbită primul satelit Tanager-1. Dezvoltat de Planet Labs cu tehnologie NASA, acesta va avea menirea de a stimula acțiunile locale asupra marilor poluatori cu metan și CO2. Tanager-1 este primul dintr-o serie de sateliți dezvoltați și implementați printr-un parteneriat public-privat unic, alimentat de filantropie, care…
Shanghaiul vrea să construiască proiecte solare offshore lângă parcurile eoliene de pe mare
China a trasat un plan care implică construirea unor ferme solare offshore, lângă masivele turbine eoliene din apropierea orașului Shanghai, pentru a crește producția de energie regenerabilă. Autoritățile așteaptă deja oferte pentru construirea primului grup de panouri solare offshore cu o capacitate combinată de peste 1 gigawatt. Mai multe proiecte, care vor…
Vehiculele electrice sunt esențiale pentru a câștiga lupta împotriva schimbărilor climatice
Electrificarea transporturilor, inclusiv prin intermediul mașinilor electrice, reprezintă una dintre cheile combaterii schimbărilor climatice, susțin experții. Pentru a renunța la combustibilii fosili, așa cum s-a reafirmat anul trecut la COP28, lumea trebuie să folosească energia electrică curată ca sursă majoră de energie și, de asemenea, să electrifice utilizările finale. Transportul aduce aproximativ…
China își atinge obiectivele privind energia regenerabilă cu șase ani mai devreme
Boom-ul energiei curate din China a atins un alt punct de referință, după ce capacitatea eoliană și solară a țării a depășit obiectivul propus cu aproape șase ani mai devreme decât era planificat. China a adăugat 25 de gigawați de turbine eoliene și panouri solare în iulie, extinzând capacitatea totală la…
Berlinul stochează apa de ploaie pentru a combate lipsa apei din oraș
Berlinul este situat într-o regiune uscată a Germaniei, iar alimentarea cu apă este un subiect sensibil în fiecare vară. De aceea, orașul adoptă măsuri pentru a stoca apa de ploaie și a o elibera atunci când este necesară. Primul pas a fost construirea mai multor bazine subterane masive, care funcționează ca…
A fost semnat contractul de finanţare pentru cea mai mare pădure urbană din România: 60 de hectare cu bani din PNRR
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, şi primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, au semnat marţi contractul de finanţare pentru cea mai mare pădure urbană din România, de peste 60 de hectare, care va fi realizată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „Pădurea urbană înseamnă anumite specii şi densităţi foarte mari, e…
Fondul forestier al Romaniei a înregistrat o creștere de aproximativ 1,1% în aproape 10 ani
Suprafața fondului forestier la sfârșitul anului trecut a înregistrat o creștere cu aproximativ 0,1% comparativ cu 31 decembrie 2022, în timp ce raportat la 2014 a consemnat o majorare de aproximativ 1,1% datorată în principal unor reamenajări de pășuni împădurite și introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii…
China continuă să-și extindă infrastructura de producere a energiei verzi
În prima jumătate a acestui an, China și-a crescut capacitatea de producere a energiei solare cu 102 GW și pe cea de producere a energiei eoliene cu 26 GW. Față de aceeași perioadă a anului trecut, producția energetică a Chinei a crescut cu 31% când vine vorba de soare și 12%…
Peste 15.000 tone de gunoaie au fost scoase din apele lumii
Non-profitul The Ocean Cleanup anunță curățarea a peste 15.000 tone de gunoaie din oceane și râuri de la începutul activității. The Ocean Cleanup și-a crescut semnificativ eficiența când vine vorba de eliminarea gunoaielor din apele lumii, activitate cu care se ocupă de mai mulți ani. În 2019, organizația curăța 82 de tone…
Mediul ecologic al Chinei s-a îmbunătățit în 2023
Pe fondul progreselor înregistrate în ceea ce privește calitatea aerului și a apei, China a reușit să-și îmbunătățească mediul ecologic anul trecut. China a raportat performanțe mai bune în ceea ce privește protecția mediului în 2023, cu o îmbunătățire continuă a calității aerului și a apei, potrivit unui comunicat publicat de…
A intrat în vigoare interdicția privind “combustibilul murdar” al navelor din zona arctică
Navele care tranzitează zona arctică nu mai au voie să folosească păcura grea – unul dintre cele mai murdare și mai dăunătoare combustibile pentru mediu. Păcura grea este un ulei asemănător gudronului, gros, dar relativ ieftin, care este utilizat pe scară largă în transportul maritim din întreaga lume, în special în…