Sănătate

Speranța de viață a crescut în ultimele decade

Pe fondul progreselor făcute în lupta cu mai multe afecțiuni, speranța de viață a oamenilor a crescut cu 6,2 ani în perioada 1990 – 2021. Creșterea se datorează, în principal, reducerii numărului de decese ca urmare a mai multor infecții enterice, cum ar fi bolile diareice și tifoide. O importantă creștere a…

O tehnică de editare CRISPR ar putea întări celulele care luptă împotriva cancerului

Bioinginerii de la Universitatea Stanford din California au dezvoltat un sistem alternativ de editare bazat pe CRISPR, numit MEGA (multiplexed effector guide arrays). Acesta, deși folosește tehnica de editare CRISPR, nu se atinge de ADN, eliminând riscurile care vin din editările permanente făcute la nivel genetic. În schimb, strategia alternativă se leagă…

A fost descoperit un antivenin care ar putea reprezenta soluția universală la mușcăturile letale de șarpe

Cercetătorii au descoperit un anticorp puternic, care poate neutraliza o neurotoxină produsă de patru specii diferite de șerpi mortali din Asia de Sud, Asia de Sud-Est și Africa.  Din celule cultivate în laborator, aceștia au putut să producă versiuni sintetice ale unui ingredient cheie al veninului multor șerpi, cunoscute drept alfa-neurotoxine…

O aplicație de smartphone poate ajuta la diagnosticarea precisă a otitei 

Oamenii de știință au dezvoltat o aplicație de smartphone, care folosește inteligența artificială pentru a diagnostica cu precizie otita. Aceștia au creat două modele de AI, care analizează câteva secunde dintr-o înregistrare preluată de la un otoscop conectat la o cameră de telefon.  Modelele au fost antrenate folosind 900 de videoclipuri cu…

Doi gemeni trăiesc o viață normală, după ce au fost operați pe cord deschis la puțin timp după naștere

Doi gemeni identici din Australia s-au născut cu malformații similare la inimă, ale căror valve nu funcționau corespunzător. Problemele au fost identificate încă dinainte de naștere, în cadrul unuia dintre testele prenatale de rutină. Asta a făcut posibil ca părinții să fie ghidați către Brisbane, unde le puteau oferi copiilor o…

Un nou tratament pentru fibroza chistică le dă pacienților șansa de a trăi mult mai mult

Viețile celor care suferă de fibroză chistică ar putea fi mult mai lungi, grație unei triple combinații de medicamente care formează un nou tratament. Numit Trikafta, tratamentul corectează proteina diformă care provoacă fibroza chistică. Această modificare moleculară subțiază mucusul din plămâni, astfel încât să poată fi tușit cu ușurință.  În urma tratamentului,…

Vaccinarea a redus masiv cazurile de rubeolă

Organizația Mondială a Sănătății a publicat rezultatele unui amplu program de combatere a rubeolei derulat în perioada 2012 – 2022. În această perioadă, numărul țărilor membre OMS care au inclus în sistemele de imunizare vaccinul împotriva rubeolei a crescut de la 132 (68%) la 175 (90%). Totodată, procentul de sugari vaccinați împotriva…

Mozambicul culege roadele strategiei de îmbunătățire a serviciilor de sănătate primară

Pentru a-și îmbunătăți serviciile de sănătate primară, Mozambic a trecut, în 2019, la un model descentralizat de guvernare. Cu sprijinul mai multor instituții, inclusiv UNICEF, Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății, țara a reușit să atingă multe dintre țintele vizate pentru noua strategie. Conform Sondajului Demografic și de Sănătate din 2023,…

Medicii de la Spitalul Floreasca au reuşit un al treilea implant de inimă artificială parţială

Medicii de la Spitalul Floreasca au reuşit un al treilea implant de inimă artificială parţială, fiind vorba despre un dispozitiv de asistenţă ventriculară mecanică, unul care înlocuieşte ventriculul stâng al inimii. Medicul Horaţiu Moldovan, care conduce clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti afirmă, că în…

Scroll to Top