Din ce în ce mai multe orașe aleg să depaveze anumite zone pentru a face loc naturii


,

Cu ajutorul voluntarilor, mai multe orașe din Statele Unite, Canada și Australia aleg să-și îmbunătățească situația ecologică eliminând asfaltul din zonele în care acesta nu este necesar.

Trendul depăvării a început, cel puțin în Statele Unite, în 2008, când a fost fondat grupul Depave în Portland, și constă în înlocuirea cimentului cu pământ și plante.

Depavarea permite apei să intre în pământ, ceea ce reduce inundațiile în perioadele de ploi abundente. Plantele native ajută fauna să se extindă în spațiile urbane, iar prin plantarea copacilor crește umbra, protejând locuitorii de valurile de căldură.

Creșterea spațiilor verzi din orașe are și efecte mai greu de cuantificat, dar evidente, precum îmbunătățirea sănătății mintale a locuitorilor.

Și în Europa a început, în ultima vreme, să fie luată în serios depavarea. Locuitorii Londrei sunt încurajați să-și depaveze grădinile, iar cartierul Spaanse Kroon din orașul belgian Leuven, elimină asfaltul pe zone extinse, forțând mașinile să împartă aceeași parte a drumului atât cu bicicliștii, cât și cu pietonii. (BBC)

Foto: City of Leuven

Scroll to Top