Investițiile în energie curată au crescut cu 17% la nivel global


,

Anul trecut au fost investite $1.8 trilioane în energia curată (un nou record), inclusiv în domenii precum mașinile electrice, hidrogenul și captarea carbonului.

China este țara care atrage cele mai multe investiții. Aici au fost investite anul trecut $676 de miliarde, adică 38% din toate investițiile de la nivel global.

Deși rămâne lider, diferența dintre China și restul țărilor s-a redus. Anul trecut, Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie au cumulat investiții mai mari decât China ($718 miliarde), ceea ce nu se întâmpla cu un an înainte.

Mașinile electrice reprezintă domeniul în care sunt investiți cei mai mulți bani. $634 de miliarde au intrat anul trecut în acest domeniu, în creștere cu 36%.

Investițiile în sectorul energiei regenerabile au crescut cu 8%, ajungând în 2023 la $623 de miliarde. Cifra reprezintă investițiile în facilitățile de producție. Separat, investițiile în rețelele electrice au fost de $310 miliarde.

Din păcate, nivelul actual de investiții este, încă, departe de necesarul pentru atingerea obiectivului de zero emisii până la jumătatea secolului. Pentru a se ajunge aici, ar fi necesare investiții anuale de $4.8 trilioane în perioada 2024 – 2030. (Bloomberg)

 
Scroll to Top