Reducerea emisiilor de carbon a prevenit peste 200.000 de morți premature la nivel mondial


,

Efectul negativ al poluării asupra vieții este bine cunoscut, însă, un studiu vine să arate corelația exactă între reducerea poluării și creșterea duratei de viață.

În perioada 2005 și 2020, numărul morților atribuite particulelor PM2.5 (cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni, care sunt mai periculoase decât particulele mai mari), create în procesul de producție a combustibililor fosili, a scăzut cu 15,7%, de la 1.437.000 la 1.212.000, conform studiului realizat de The Lancet Countdown.

Principalul motiv pentru această scădere a deceselor premature este reducerea poluării aerului derivate din cărbune la nivel mondial, se explică în raport. 80% din reducerea mortalității cauzate de particulele PM2.5 se datorează scăderii utilizării cărbunelui. 

Vestea mai puțin bună este că întârzierile în implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră are deja consecințe grave sub formă de decese legate de căldură, insecuritate alimentară, probleme de acces la apă, pierderi economice etc.

De exemplu, menținerea încălzirii cu două grade este așteptată să aducă o creștere de 4,7 ori a deceselor legate de căldură până la jumătatea secolului în rândul populației cu vârsta peste 65 de ani. (El Pais)

Scroll to Top