Finanțele digitale au stimulat incluziunea financiară a femeilor din Africa Subsahariană


, ,

În cei 10 ani dinaintea anului 2021, ponderea femeilor din Africa Subsahariană care dețineau un cont financiar s-a dublat, ajungând la 49%, potrivit datelor Global Findex.

Numai din 2017, procentul femeilor din regiune care au un cont bancar a crescut cu 12 procente, iar asta, în primul rând, datorită adoptării conturilor financiare digitale.

Aceleași progrese sunt cât se poate de vizibile și la nivel de țară. În Camerun, de exemplu, cota femeilor care dețin conturi bancare a crescut de la 30% în 2017 la 49% în 2021.

Și în Ghana situația este similară. Aici, procentul femeilor care au conturi financiare a crescut de la 54% la peste 63%. În același timp, a crescut cu 21% numărul femeilor care dețin conturi financiare digitale.

Beneficiile cresc pe măsură ce femeile câștigă experiență în utilizarea conturilor mai des și pentru o varietate mai largă de scopuri, inclusiv pentru a efectua și primi plăți digitale, a stoca bani, a economisi și a împrumuta.

Pentru că sunt mai expuse riscurilor, experții încurajează educarea femeilor africane vulnerabile, pentru ca acestea să se poată păzi de tentativele de fraudă. (Brookings)

Scroll to Top