Capul Verde devine țară liberă de malarie


,

Pentru prima oară în ultimii 50 de ani, Capul Verde a fost declarată țară liberă de malarie de Organizația Mondială a Sănătății, după ce nici măcar un caz nu a fost raportat vreme de trei ani.

Malaria este considerată unul din marii ucigași ai continentului African, fiind responsabilă în 2022 de moartea a 580.000 de oameni, ceea ce reprezintă 95% din decesele provocate de această boală la nivel global.

Boala este cauzată de un parazit complex, care se răspândește prin mușcături de țânțari. În ciuda vaccinurilor, care sunt folosite în unele regiuni, cele mai bune măsuri de prevenție rămân evitarea mușcăturilor de țânțari și monitorizarea evoluției.

Planul Capului Verde pentru controlul malariei a avut în vedere inclusiv servicii gratuite de îngrijire și diagnosticare pentru călători, cu scopul de a opri valul de cazuri importate din Africa.

Experții spun că eliberarea de malarie este o mare realizare pentru Capul Verde și că succesul acesteia ar trebui luat ca exemplu și de alte țări de pe continent. (BBC)

Scroll to Top