O tulpină de E. coli poate accelera evoluția genelor 


, ,

Oamenii de știință de la Cambridge au creat un sistem sintetic “ortogonal” de replicare a ADN-ului în E. coli – separat de sistemul pe care E. coli îl folosește pentru a-și copia genomul real. Acesta poate fi folosit pentru a genera și studia mutații genetice.

Mutațiile genetice sunt esențiale pentru evoluția și inovația în genetică. Problema este că o mutație greșită poate avea rezultate fatale.

Aici intervine noua tulpină de E. coli, care oferă cercetătorilor o soluție pentru a experimenta și studia astfel de mutații fără riscurile obișnuite, ceea ce poate duce la dezvoltarea enzimelor și proteinelor cu aplicații în cercetare, medicină și industrie.

Cercetătorii au eliminat aproape toate genele unui virus care infectează E. coli, lăsând doar genele responsabile de copierea genomului. Genele respective au fost introduse în genomul bacteriei E. coli, permițându-i să copieze simultan mai multe secvențe de gene diferite. Apoi, a fost a fost mărită de 1.000 de ori rata mutației enzimei ortogonale de replicare a ADN-ului.

Pentru a vedea dacă sistemul poate produce funcții noi, cercetătorii au introdus o genă rezistentă la un antibiotic și au urmărit dacă acea genă suferă mutații care-i conferă rezistență la un alt antibiotic. După 12 zile, s-a obținut o rezistență de 150 de ori mai mare la noul antibiotic. (ArsTechnica)

Scroll to Top