Pentru prima oară în ultimele decenii, se fac progrese în tratarea endometriozei


,

Conform OMS, una din zece femei suferă de endometrioză – o boală în care țesutul crește în afara uterului, provocând dureri severe în pelvis și putând face mai dificilă rămânerea gravidă. Endometrioza poate începe la prima perioadă menstruală a unei femei și poate dura până la menopauză.

Înțelegerea medicală legată de această boală, menționată prima oară în literatura medicală încă din 1690, stagnează de aproape 40 de ani.

Din fericire, un studiu clinic al primului tratament non-hormonal și non-chirurgical pentru endometrioză, început anul trecut în Scoția, primite să scoată la iveală mai multe informații.

Prin prelevarea de probe de la paciente în timpul laparoscopiilor diagnostice, cercetătorii au constatat că cele cu endometrioză peritoneală – care reprezintă aproximativ 80% din cazuri – au avut niveluri semnificativ mai ridicate de lactat în pelvisul decât cele fără.

Nivelul crescut de lactat le-a sugerat oamenilor de știință că tratarea ar putea fi posibilă cu un medicament testat deja la pacienții cu cancer

Aceștia au ales, în final, dicloracetatul și l-au folosit într-un studiu în urma căruia femeile au raportat o durere diminuată și o calitate mai bună a vieții. (The Economist)

Scroll to Top