Primul tratament pentru „boala ficatului gras uman” autorizat în SUA


,

Autoritățile sanitare americane au autorizat joi primul tratament pentru o formă gravă de „boală a ficatului gras uman”, care afectează milioane de persoane în Statele Unite.

Tratamentul, dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals, este aprobat pentru adulții cu steatohepatită non-alcoolică (NASH), care suferă de fibroză a ficatului. NASH constă într-o acumulare anormală de grăsime în ficat, declanșând o inflamație cronică a acestui organ. Celulele sale sunt înlocuite treptat de fibroză, un țesut cicatricial care poate la rândul său să degenereze în ciroză sau chiar în cancer. Această boală este strâns legată de obezitate și reprezintă o piață uriașă pentru grupurile farmaceutice.

Decizia Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) „aduce speranță pentru milioane de americani”, a reacționat într-un comunicat de presă American Liver Foundation. Potrivit fundației, NASH ar urma să devină principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până în 2025.

Aproximativ 6-8 milioane de americani sunt vizați de acest nou tratament, cifră care se așteaptă să să tot crească, potrivit unei estimări citate de FDA.
Până în prezent, acești pacienți „nu dispuneau de un medicament care să acționeze direct asupra leziunilor hepatice”, a declarat Nikolay Nikolov, șeful FDA, într-un comunicat de presă.

Tratamentul se administrează pe cale orală o dată pe zi, completat de o dietă sănătoasă și exerciții fizice. (Hotnews)

Scroll to Top