Studiu: Un medicament aduce transplantul de organe de la animal la om cu un pas mai aproape de realizare


,

Oamenii de știință spun că sunt mai aproape de a înțelege cel mai bun mod de a face corpul uman să fie receptiv la o donare de organe de la o altă specie, un efort care ar putea ajuta la rezolvarea penuriei actuale de organe.

Peste 100.000 de persoane din SUA se află pe lista de așteptare pentru transplanturi, iar în medie 17 mor în fiecare zi în timp ce așteaptă. Medicii au petrecut zeci de ani experimentând alternative, iar mulți văd acum un potențial în înlocuirea organelor umane care nu mai funcționează cu organe de porc modificate genetic.

Xenotransplantul, așa cum este numit transplantul de organe între specii, se află încă în stadii incipiente. Nu există niciun studiu clinic pe oameni care să aibă loc și care să fi fost aprobat de Administrația americană pentru alimente și medicamente, dar cercetătorii care au realizat un studiu publicat în Journal of Clinical Investigation spun că descoperirile lor ar putea aduce studiile pe oameni și mai aproape.

Pentru realizarea studiului, medicii de la Universitatea din Alabama-Birmingham, Marnix E. Heersink School of Medicine au transplantat rinichi de porc modificați genetic la trei persoane aflate în moarte cerebrală și au demonstrat că pot face acest lucru folosind aceleași medicamente aprobate de FDA folosite în cazul donațiilor de la om la om.

În cazul oricărui tip de transplant, fie că este de la un om sau de la un animal, medicii trebuie să administreze primitorului medicamente care să suprime sistemul imunitar, astfel încât organismul să nu respingă organul necunoscut. În unele cazuri, atunci când pacienții sunt deosebit de vulnerabili la infecții, aceștia ar putea primi un tratament suplimentar pentru a oferi protecție împotriva bacteriilor încapsulate, cum ar fi Neisseria meningitidis, germenul care provoacă meningita.

Cercetătorii care au realizat noul studiu au comparat rezultatele obținute de la doi porci primitori de rinichi care au primit medicamentele standard de imunosupresie și o terapie suplimentară aprobată de FDA, numită eculizumab, cu rezultatele obținute de cineva care a primit doar medicamente de imunosupresie. Combinația a părut să funcționeze cel mai bine.

Studiul a arătat că medicii nu au fost nevoiți să folosească medicamente de specialitate sau experimentale pentru acest proces de transplant, ceea ce ar face mai ușoară introducerea lucrării în studiile pe oameni aprobate de FDA, a declarat autorul studiului, Dr. Jayme Locke, profesor de chirurgie și director al Diviziei de transplanturi de la Școala de Medicină Heersink. (G4Media)

Scroll to Top