Vaccinarea a redus masiv cazurile de rubeolă


,

Organizația Mondială a Sănătății a publicat rezultatele unui amplu program de combatere a rubeolei derulat în perioada 2012 – 2022.

În această perioadă, numărul țărilor membre OMS care au inclus în sistemele de imunizare vaccinul împotriva rubeolei a crescut de la 132 (68%) la 175 (90%).

Totodată, procentul de sugari vaccinați împotriva rubeolei a crescut de la 40% la 68% la nivel global, iar numărul raportat de cazuri de rubeolă a scăzut cu 81%, de la 93.816 în 2012 la 17.407 în 2022. 

În ciuda progresului semnificativ în introducerea vaccinului împotriva rubeolei în programele de imunizare la nivel mondial, aproape 25 de milioane de sugari încă nu primesc anual vaccinul împotriva rubeolei.

Cu toate acestea, numărul tot mai mare de țări care au realizat și menținut eliminarea rubeolei, chiar și în contexte complexe, reprezintă un mare progres către eliminarea globală a rubeolei.

Virusul rubeolei este una dintre principalele cauze ale malformațiilor congenitale care pot fi prevenite prin vaccinare. Infecția în timpul sarcinii poate duce la avort spontan, deces fetal, naștere de copii morți sau la o serie de malformații congenitale, cunoscute sub drept sindromul congenital al rubeolei, precum cataracte, surditate, defecte cardiace și întârziere în dezvoltare.

O singură doză de vaccin împotriva rubeolei poate oferi protecție pe viață. (WHO)

Scroll to Top