Exoscheletul, mai aproape de realitate cu ajutorul unui sistem electronic de ambreiaj


,

Oamenii de știință cred că au găsit o soluție pentru una din problemele care stăteau în calea folosirii exoscheletelor, anume oboseala.

Exoscheletul promite să devină o tehnologie, care, purtată de om, îi permite acestuia să realizeze sarcini fizice pentru care nu ar fi apt în mod natural, precum ridicarea unor greutăți foarte mari.

Însă, mișcarea mușchilor prin intermediul impulsurilor electrice de la creier duce la obosirea rapidă a purtătorului.

O echipă de cercetători din Coreea de Sud și Elveția a creat ceea ce numesc un Synapsuit, un dispozitiv care evită oboseala printr-o tehnică numită stimulare electrică funcțională (folosită pentru terapie și reabilitare fizică), ajutată de un ambreiaj electrostatic.

Acesta din urmă este conceput pentru a menține articulațiile utilizatorului în loc între mișcările produse de stimulare electrică funcțională. Ambreiajul în sine constă în mâneci ușoare, flexibile, plasate în jurul coatelor, încheieturilor și articulațiilor utilizatorului, dar care pot fi rigidizate rapid pentru a susține articulațiile pe care le învelesc.

Synapsuit este testat cu oameni în prezent, iar cercetătorii se așteaptă ca acesta să înceapă a fi produs începând din 2026. (IEEE Spectrum)

Scroll to Top