Telescopul spațial James Webb a facilitat observarea formării unora dintre cele mai timpurii galaxii


,

Cu ajutorul telescopului spațial James Webb, astronomii de la NASA au putut observa formarea a trei galaxii care au început să prindă contur când universul avea între 400 și 600 de milioane de ani.

Aceste galaxii timpurii sunt înconjurate aproape exclusiv de hidrogen și heliu, care au fost primele elemente ce s-au format chiar la începutul universului. Se crede că această combinație de gaze a stat la baza stelelor din aceste galaxii.

Pentru că se crede că universul are în jur de 13,8 miliarde de ani, astronomii consideră că aceste galaxii s-au format la puțin timp după Big Bang.

Big Bang este denumit procesul care a dat naștere universului și a fost urmat de o extindere rapidă. Extinderea a fost însoțită de o răcire, ceea ce a permis formarea particulelor precum protoni și neutroni.

După aproximativ 380.000 de ani, universul s-a răcit suficient pentru ca aceste particule să se combine în atomi, mai ales hidrogen și heliu.

Timp de câteva sute de milioane de ani, universul a fost întunecat, deoarece nu existau stele. Ulterior, gravitația a atras gazele împreună pentru a forma primele stele și galaxii. (NewsWeek)

Scroll to Top