Fundația Conservation Carpathia vrea să construiască în România cel mai mare parc național împădurit din Europa


,

Proiectul celui mai mare parc național împădurit din Europa, care aparține Fundației Conservation Carpathia (FCC), își propune să protejeze 100.000 de hectare de natură sălbatică și să stimuleze ecoturismul în sprijinul comunităților locale din Transilvania.

Ambițiile FCC nu sunt mici: aceasta își propune să creeze cel mai mare parc național împădurit de pe continent. O rezervație de 101.000 de hectare de natură sălbatică. Un Yellowstone pentru Europa.

România are peste 6 milioane de hectare de pădure, din care o parte semnificativă este încă „virgină”, zone nefragmentate, fără așezări umane, care adăpostesc unele dintre puținele sectoare de pădure bătrână rămase în Europa. Dar tăierile ilegale de lemn au defrișat suprafețe mari de pădure, iar distrugerile continuă.

Încă de la înființarea sa în 2009, fondatorii FCC, Christoph și Barbara Promberger, biologi, și o echipă de filantropi și ecologiști, au strâns fonduri pentru a cumpăra suprafețe de pădure pentru a opri tăierile de păduri, precum și pentru a cumpăra zone de reîmpădurire. Este un model de conservare inspirat de proiectul Tompkins din America de Sud – obiectivul fiind un parc vast, „suficient de mare pentru a susține un număr semnificativ de carnivore mari și pentru a permite desfășurarea proceselor evolutive”.

Până în prezent, au fost cumpărate și protejate 26.900 de hectare de pădure și pășuni și au fost plantați peste 4 milioane de puieți. Pădurarii FCC patrulează pe 75.000 de hectare, iar acest lucru a dus la oprirea exploatării forestiere și în pădurile învecinate. Printr-o altă măsură inovatoare, o asociație FCC a cumpărat drepturile de vânătoare pentru alte 78 000 de hectare, pentru a proteja animalele sălbatice de vânătorii de trofee. (G4Media)

Scroll to Top