O companie britanică vrea să alimenteze țara cu energie regenerabilă transportată din Maroc


, ,

Până în 2029, Xlinks își propune să transporte prin cablu energie regenerabilă din Maroc, suficientă pentru satisface 8% din nevoile Marii Britanii.

Sub titulatura Morocco-U.K. Power Project se ascund ambiții nemaivăzute până acum în ceea ce privește alimentarea cu energie regenerabilă.

În deșertul marocan va fi construită o amplă infrastructură bazată pe panouri solare întinse pe o suprafață de 200 de kilometri pătrați și turbine eoliene de 11,5 gigawați, care vor capta cantitățile mari de energie produse acolo de soare și vânt.

Tot în Maroc, va fi construită o instalație de baterii de 5 GW, capabilă să ofere 22,5 gigawați-oră pentru stocarea energiei.

Toată energia produsă și stocată astfel va fi transportată către Marea Britanie, printr-o pereche de cabluri de curent continuu de înaltă tensiune, lungi de 3.800 km, care vor traversa coastele Portugaliei, nordului Spaniei și sud-vestului Franței.

Susținerea financiară a proiectului nu este foarte clară deocamdată, estimându-se că vor fi necesare cel puțin £20 de miliarde. (IEEE)

Scroll to Top