Japonia va oferi acces gratuit la cercetările finanțate din bani publici


, ,

Guvernul japonez face pregătirile necesare pentru ca toate cercetările realizate cu finanțare publică să poată fi accesate liber.

În acest sens, Ministerul Științei va aloca universităților ¥10 miliarde, pentru a construi infrastructura necesară care să facă posibilă accesarea gratuită a lucrărilor de cercetare la nivel național.

Acest program este de așteptat să sporească trasabilitatea pe termen lung a informațiilor, să faciliteze cercetarea secundară și să promoveze colaborarea.

Programul urmează unui alt plan lansat în acest sens în urmă cu șase ani de un grup de finanțatori în cercetare din Statele Unite și Europa, cunoscut sub numele de cOAlition S.

Dintre cele aproximativ 800 de universități din Japonia, peste 750 au deja un depozit instituțional, spune Shimasaki Seiichi, directorul Oficiului pentru Cicluri de Combustibil Nuclear și Dezafectare la MEXT din Tokyo.

Într-un raport publicat în octombrie anul trecut, MEXT a constatat că statutul în cercetare al Japoniei este în scădere. De exemplu, ponderea Japoniei în top 10% dintre cele mai citate lucrări a scăzut de la 6% la 2%, plasând-o pe locul 13 la nivel global, în ciuda faptului că are al cincilea cel mai mare număr de cercetării. (Nature)

Scroll to Top