Faună

Un masiv proiect de restaurarea are loc în China

Inițiativa Shan-Shui, sprijinită de Națiunile Unite, are ca scop restaurarea ecosistemelor, de la munți la estuarele de coastă, din cea mai populată țară a lumii. Lansată în 2016, inițiativa folosește o abordare sistematică a restaurării și este alcătuită din nu mai puțin de 75 de proiecte diferite la scară largă.  Proiectele din…

Restaurarea zonelor de coastă și marine din Abu Dhabi va revitaliza numeroase specii de pești

Agenția de Mediu din Abu Dhabi face eforturi pentru a proteja biodiversitatea și pentru a păstra calitatea vieții locuitorilor din regiune. Printre obiectivele unei inițiative cu beneficii multiple se numără protejarea celei de-a doua celei mai largi populații de dugong (mamifer marin) din lume. Eforturile încep cu restabilirea straturilor de iarbă de…

Utah devine cel mai mare stat american care adoptă politica „no-kill” pentru adăposturile de animale

Guvernatorul statului Utah a declarat 2024 an „no-kill” – în care toate adăposturile pentru animale sunt încurajate să salveze viețile acestora. Politica „no-kill” a fost deja aplicată din proprie inițiativă de 47 din cele 60 de adăposturi de pe teritoriul statului, acestea refuzând să sacrifice animalele și, în schimb, să încerce…

Reîmpădurirea bazinului Gangelui va îmbunătăți viața oamenilor și a animalelor din zonă

Creșterea populației, industrializarea și irigarea au degradat râul Gange, care este esențial pentru viața multor indieni și reprezintă, în același timp, un simbol religios. Efectele schimbărilor climatice sunt vizibile pe întreg cursul de 2.700 de kilometri ai râului, din Himalaya până în Golful Bengal. Încă din 2014, inițiativa Namami Gange, condusă de…

Guvernul pakistanez restaurează bazinul Indusului

Pakistanul își propune să restaureze bazinului Indusului, printr-un proiect numit Living Indus, la care își dau colaborarea instituții guvernamentale, comunități locale și grupuri ale societății civile. Bazinului Indusului s-a degradat rapid în ultima perioadă, iar asta afectează o mare parte a Pakistanului, pentru că: – 90% din populația Pakistanului și mai mult…

Restaurarea pădurilor mediteraneene ar putea salva numeroase specii forestiere aflate pe cale de dispariție 

Bazinul mediteranean este al doilea cel mai mare hotspot de biodiversitate din lume, dar, din păcate, 16% din speciile sale forestiere sunt amenințate cu dispariția.  Asta din cauza unui cumul de factori care implică valuri de căldură extremă, secetă și incendii forestiere. Inițiativa restaurării pădurilor mediteraneene își propune să folosească o nouă…

Reîmpădurirea bazinului Gangelui va îmbunătăți viața oamenilor și a animalelor din zonă

Creșterea populației, industrializarea și irigarea au degradat râul Gange, care este esențial pentru viața multor indieni și reprezintă, în același timp, un simbol religios. Efectele schimbărilor climatice sunt vizibile pe întreg cursul de 2.700 de kilometri ai râului, din Himalaya până în Golful Bengal. Încă din 2014, inițiativa Namami Gange, condusă de…

718 leoparzi de zăpadă trăiesc în India

Primul sondaj realizat vreodată în India privind populația leoparzilor de zăpadă pune numărul acestora la 718. Sondajul a fost realizat în perioada 2019 – 2023 și a constituit o parte a eforturilor globale de determinare a numărului leoparzilor de zăpadă derulate sub egida Population Assessment of the World’s Snow Leopards. Pentru realizarea…

Spania a desemnat șapte noi zone marine protejate

Spania a desemnat șapte noi zone marine protejate Ministerului Tranziției Ecologice din Spania a anunțat înființare a șapte noi zone marine protejate, bogate în biodiversitate și adăpostind ecosisteme vulnerabile. Cele șapte vor fi incluse în Natura 2000, o rețea de zone protejate care acoperă cele mai valoroase și amenințate specii și habitate…

Cercetătorii au făcut un pas important în a înțelege limbajul balenelor

Oamenii de știință au descoperit noi elemente ale vocalizărilor făcute de balene, despre care cred că sunt corespondentele unor părți ale vorbirii oamenilor. Cercetătorii americani care studiază vocalizările balenelor au identificat anterior elemente cheie ale comunicării balenelor – secvențe de sunete pe care le numesc codas. Acum, aceștia anunță că au descoperit…

Salvarea recifelor de corali se poate face mai eficient cu ajutorul inteligenței artificiale

Inteligența artificială poate da o mână de ajutor în salvarea recifelor de corali, grav afectate de schimbările climatice. Până acum, organizațiile care luptau pentru salvarea coralilor făceau acest lucru înotând, plantând manual corali și notând evoluția individuală a acestora. Acest proces nu este doar consumator de timp, dar nici nu ajută la…

Scroll to Top