Vulturul codalb s-a reprodus în Belgia pentru prima oară în jumătate de secol


,

O pereche de vulturi codalb a eclozat un pui într-un cuib dintr-o rezervație naturală din Flandra de Vest, iar un al doilea pui este așteptat în curând.

Este pentru prima oară când vulturul codalb face pui în Belgia, după ce a dispărut din această țară în urmă cu aproximativ 500 de ani.

Pentru protejarea păsărilor, conservaționiștii locali au stabilit o zonă în jurul cuibului în care accesul oamenilor este interzis, cu o amendă de €500,000 pentru cei care nu o respectă.

Deși are o rază globală largă, din Groenlanda până în estul Siberiei și Japonia, prezența vulturului codalb în Europa s-a redus semnificativ în secolele 19 și 20.

Însă, datorită diferitelor măsuri de protecție, a interzicerii anumitor substanțe chimice și a depoluării lacurilor și râurilor, specia a revenit începând cu anii 1970.

În prezent, pe continent există aproximativ 6.000 de perechi. Mai mult de jumătate dintre acestea trăiesc în Norvegia și Rusia europeană. Eforturile de repopulare din ultima vreme au avut succes în Marea Britanie, Irlanda și Danemarca. (BirdGuides)

Scroll to Top