În premieră în ultimii zece ani, o nouă exploatare de magneziu se va deschide în Europa, în România


,

Cu investiții anunțate de un miliard de dolari, România reintră pe piața europeană de magneziu, dominată într-un procent de 90% de chinezi.

În premieră în ultimii zece ani, se va deschide o nouă exploatare de magneziu în Europa, în România, scrie „Financial Times“. Zilele trecute, autoritățile de la București au acordat licența companiei Verde Magnesium, firmă din București aparținând fondului de investiții american Amerocap.

Verde Magnesium, scrie „Financial Times“, intenționează să investească un miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea, urmând să construiască instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă. De asemenea, compania intenționează să recicleze și aluminiu. Este vorba despre exploatarea zăcământului de brucit din Budureasa, județul Bihor, cu obiectivul de a produce prima tonă de magneziu metalic în România până în 2027 și cu ținta de a atinge o capacitate de producție de 90.000 de tone pe an până în 2032-2034. Mina din Bihor a fost închisă în 2014, la acel moment fiind ultima funcțională din Europa.

În funcție de evoluția capacității de producție, proiectul este prezentat ca urmând să creeze până la 1.000 de locuri de muncă directe și până la 10.000 de locuri de muncă indirecte. Compania se prezintă ca urmând să fie producătorul principal de magneziu metalic (Mg) al UE, oferind Europei o alternativă de aprovizionare internă pentru cererea sa, care este în prezent 100% importată.

Uniunea Europeană importă peste 90% din magneziul necesar din China, acesta fiind esențial pentru producția de aliaje ușoare de aluminiu, folosite la vehicule și ambalaje. În afară de cea de la Budureasa, ultimele două mine europene care produceau magneziu, una din Norvegia și cealaltă în Franța, au fost închise în 2001, unul dintre motive fiind tocmai competiția importurilor ieftine din China. (Adevarul)

Scroll to Top