S&P reconfirmã ratingul suveran al României și perspectiva stabilã


, , ,

Agenția de rating S&P a reconfirmat în 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, precum și perspectiva stabilã.

Decizia reconfirmãrii ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținutã, în opinia agenției, de nivelul redus al datoriei externe și guvernamentale, precum și de perspectivele solide de creștere. Totodatã, S&P anticipeazã cã angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliențã (MRR) al UE vor continua sã fie o ancorã pentru reformele politice și fiscale.

În evaluarea realizatã, S&P evidențiazã angajamentele de a continua reformele și agenda fiscalã echilibratã și credibilã pe termen mediu susținute de Strategia de redresare și reziliențã a României. De asemenea, subliniazã reziliența de care a dat dovadã piața muncii din țara noastrã, precum și creșterea salariului real care a devenit pozitivã în martie 2023, mai devreme decât în multe alte țãri din Europa Centralã și de Est.

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,3% în anul 2023, respectiv de aproape 4% în medie pânã în anul 2026, în condițiile în care țara noastrã va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliențã (MRR).

Principalii factori ce pot conduce la îmbunãtãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei sunt reducerea structuralã a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent, precum și îmbunãtãțirea susținutã a performanței economice a României. Totodatã, scãderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunãtãțirea structurii datoriei poate reprezenta un alt factor pozitiv.

Scroll to Top