Cercetătorii speră să poată trata Alzheimer cu ajutorul tehnicii de editare genetică CRISPR


, ,

După aprobarea primei terapii genetice pentru afecțiunile sanguine siclemie și β-talasemie, cercetătorii speră acum să folosească tehnici similare pentru tratarea formelor de Alzheimer cauzate de mutații genetice.

Deși există unele tratamente care încetinesc progresia bolii, de acestea nu pot beneficia persoanele care se află în stadii avansate ori care suferă de mutații ce cresc riscul bolii.

CRISPR ar putea deschide ușa către tratamente alternative în cazurile în care boala este asociată cu anumite variante genetice. 

O genă care a fost legată de Alzheimer cu debut tardiv este apolipoproteina E (APOE), care codifică o proteină de transport lipidic în creier și pare să afecteze absorbția proteinei tau de către neuroni. Persoanele care au varianta APOE4 a genei au și cel mai mare risc de a dezvolta Alzheimer.

Studiul oamenilor de știință sugerează că boala Alzheimer cauzată de gena APOE4 ar putea fi tratată reproducând efectele benefice ale mutației Christchurch.

Cercetătorii știu, însă, că mai este mult de lucru până când astfel de strategii să ajungă în centrele de tratament. În plus, trebuie avută multă grijă, deoarece în cazul tratamentelor genetice, există riscul de a fi afectate gene sănătoase. (Nature)

Scroll to Top