FDA a autorizat o terapie CAR-T pentru tratarea cancerului


,

De regulă, terapiile CAR-T erau rezervate pentru tratarea cancerului atunci când au fost epuizate toate celelalte opțiuni. În Statele Unite, însă, acestea vor putea fi folosite după prima recidivă.

O terapie CAR-T, ce folosește propriile celule ale pacientului pentru a lupta cu cancerul, a fost recent autorizată în Statele Unite. Asta înseamnă că, în loc de a fi folosită ca ultimă soluție, aceasta poate fi pusă în practică deja după prima recidivă a cancerului.

Experții încearcă acum să găsească soluții pentru reducerea costurilor acestor terapii, care pot fi și de $600,000.

O soluție în acest sens ar fi mutarea producției în țări în care costurile sunt mai mici, precum India. Aici, datorită costurilor mai mici cu munca și a faptului că și-a produs proprii vectori virali, prețul unei terapii făcute de ImmunoACT costă între $30,000 și $50,000.

O altă idee este realizarea terapiilor direct în centrele în care sunt folosite, în loc să fie produse și livrate din alte părți. Un spital din Barcelona, de exemplu, și-a făcut și testat propria terapie CAR-T, iar acum o oferă pacienților pentru $97,000 de dolari, o fracțiune din costul medicamentelor de marcă.

Și mai ieftin ar fi, susțin specialiștii, dacă prelucrarea celulelor s-ar face chiar în interiorul corpului. Abordarea in vivo este mai simplă și mai ieftină, eliminând etape precum chimioterapia. (MIT)

Scroll to Top