Fizicienii au capturat prima imagine a unui cristal de electroni


,

O echipă de fizicieni a fotografiat electronii aflați în faza cuantică numită cristal Wigner. Imaginea arată electronii fără un nucleu în centrul lor, așa cum sunt aceștia sunt găsiți de obicei.

Faza cuantică este numită după Eugene Wigner, care a prezis în 1934 că electronii se vor cristaliza într-o rețea atunci când anumite interacțiuni dintre ei sunt suficient de puternice.

Wigner a teoretizat că această fază cuantică a electronilor ar apărea datorită respingerii reciproce a particulelor, dar s-ar întâmpla numai la temperaturi foarte scăzute și în condiții de densitate scăzută.

Recenta fotografie a fost realizată folosind microscopia de înaltă rezoluție, pentru a vizualiza direct forma cristalizată, după ce oamenii de știință au răcit probele și au aplicat un câmp magnetic perpendicular pe ele.

“Cristalul Wigner este una dintre cele mai fascinante faze cuantice ale materiei și subiectul a numeroase studii care susțin că au găsit, în cel mai bun caz, dovezi indirecte pentru formarea sa”, a declarat Ali Yazdani, fizician la Universitatea Princeton și autorul principal al studiului. (Gizmodo)
Foto: Yen-Chen Tsui and team, Princeton University

Scroll to Top