Medicii de la Spitalul Floreasca au reuşit un al treilea implant de inimă artificială parţială


,

Medicii de la Spitalul Floreasca au reuşit un al treilea implant de inimă artificială parţială, fiind vorba despre un dispozitiv de asistenţă ventriculară mecanică, unul care înlocuieşte ventriculul stâng al inimii. Medicul Horaţiu Moldovan, care conduce clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti afirmă, că în pofida faptului că există un ”număr limitat” de pacienţi care sunt propuşi pentru o astfel de intervenţie, ”deoarece aceştia necesită o pregătire şi o selecţie specială”, în acest domeniu ”lucrurile se dezvoltă şi activitatea este din ce în ce mai importantă”.

Într-o intervenţie la Medika Tv, Moldovan, şeful clinicii de Chirurgie Cardiovasculară – Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, a explicat că este vorba despre un ”dispozitiv de asistenţă ventriculară mecanică”, cunoscut drept ”inimă artificială parţială, care înlocuieşte ventriculul stâng al inimii” şi nu în integralitate inima.

”Nu este o noutate, este al treilea implant, există şi experienţe precedente. Primele inimi artificiale de acest tip au fost implantate la Institutul «C.C. Iliescu» de o echipă condusă la vremea respectivă de profesorul Vasile Cîndea, în anul 2001. La Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca s-au implantat trei dispozitive de acest fel până acum, ele având rostul de a trata pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă ireductibilă, care nu mai au altă soluţie”, a declarat Horaţiu Moldovan.

El a explicat că primul pacient care a primit un astfel de implant la Spitalul Floreasca, în urmă cu trei ani, ”supravieţuieşte în condiţii optime”.

Intervenţia care a avut loc la Spitalul Floreasca este încă un pas către intervenţii mai complicate.

Scroll to Top