Primul tratament bazat pe celule donatoare provoacă remisia bolilor autoimune
Afecțiunile autoimune severe ale unei femei și a doi bărbați din China au intrat în remisie după ce au fost tratate cu celule imune modificate cu CRISPR.
Cei trei sunt primii oameni cu boli autoimune care au fost tratați cu celule imune modificate, create din celule donatoare, în locul unor celule colectate din propriile corpuri. Acesta reprezintă un prim pas către producția în masă a unor astfel de terapii.
Unul dintre beneficiari are scleroză sistemică, care afectează țesutul conjunctiv și poate duce la rigidizarea pielii și leziuni ale organelor. El spune că la trei zile după ce a primit terapia, a simțit că pielea i s-a slăbit și a putut începe să-și miște degetele și să deschidă din nou gura. Două săptămâni mai târziu, s-a întors la slujba sa de birou.
Celulele imune modificate, numite celule T cu receptor de antigen himeric, s-au dovedit eficiente în tratarea cancerelor de sânge, iar mai multe produse bazate pe acestea au fost deja aprobate în Statele Unite.
Studiul, condus de Xu Huji, reumatolog la Universitatea Medicală Navală din Shanghai, este primul care raportează rezultate pentru bolile autoimune. La mai mult de șase luni de la primirea tratamentului, starea beneficiarilor a rămas în remisie.
Alte peste 20 de persoane au primit tratamentul derivat de la donator și un produs ușor modificat, cu rezultate în mare parte pozitive. (Nature)