Testarea proteinelor din sânge poate oferi un avertisment pentru Alzheimer cu 15 ani mai devreme


, ,

Folosind inteligență artificială, oamenii de știință au descoperit că proteinele din sânge pot indica demența cu până la 15 ani înaintea confirmării clinice.

În urma a ceea ce reprezintă cel mai amplu studiu de acest gen realizat până acum, au fost cimentate concluziile unor studii anterioare conform cărora anumite proteine reprezintă biomarkeri pentru Alzheimer și alte afecțiuni neurodegenerative.

O identificare atât de timpurie a maladiei ar putea face loc unor tratamente care încetinesc sau chiar inversează debutul acesteia. De pe urma unei astfel de strategii ar avea de câștigat atât pacienții, cât și sistemele de sănătate, care și-ar reduce considerabil costurile cu tratarea acestor boli.

Pentru studiul realizat în 2021 – 2022, cercetătorii au folosit sânge colectat și înghețat în perioada 2006 – 2010 de la peste 52.000 de oameni din Marea Britanie. 

Peste 1.400 dintre cei de la care s-a luat sânge anterior au dezvoltat demență și au prezentat niveluri anormale ale unor proteine din sânge. 

Cercetătorii au analizat 1.463 de proteine folosind învățarea mecanică și au identificat 11 care s-au dovedit a fi markeri ai bolii. (FT)

Scroll to Top