Țesutul deteriorat poate fi reparat cu ajutorul unor roboți minusculi


, ,

Oamenii de știință au dezvoltat roboți de foarte mici dimensiuni, care pot repara țesutul neuronal deteriorat. 

Creați pornind de la celule traheale umane, aceștia ar putea, pe viitor, să devină o parte importantă a ceea ce specialiștii numesc medicina personalizată.

Cercetătorii au crescut sferoizi de celule ale pielii traheale umane într-un gel timp de două săptămâni, înainte de a îndepărta clusterele și de a-i ține timp de o săptămână într-o soluție mai puțin vâscoasă.

Acest lucru a făcut ca firele mici de păr de pe celule, numite cili, să se deplaseze spre exteriorul sferoidelor în loc de interior. Cilii acționau ca vâsle, iar cercetătorii au descoperit că roboții rezultați – fiecare conținând câteva sute de celule – înotau adesea într-unul din mai multe feluri. Unii înotau în linii drepte, alții înotau în cercuri sau arce, iar unii se mișcau haotic.

Pentru a testa potențialul terapeutic al roboților, cercetătorii au pus mai mulți într-un mic vas. Acolo, roboții au fuzionat, formând un „superbot”, pe care cercetătorii l-au plasat pe un strat de strat de neuroni care era zgâriat. În trei zile, stratul de neuroni s-a vindecat complet sub acțiunea superbotului.

Cercetătorii cred că astfel de roboți, construiți din propriile țesuturi ale unei persoane, pot fi folosiți pentru a curăța arterele, pentru a descompune mucusul sau pentru a livra medicamente acesteia, cu sau fără inginerie genetică. (Nature)

Scroll to Top