Un medicament poate înjumătăți riscul de cancer la sân


,

Aproape 300.000 de femei din Marea Britanie cu risc mai mare de a dezvolta cancer la sân primesc acces la un medicament care le poate reduce la jumătate riscul, într-un pas major înainte în lupta împotriva bolii.

Medicamentul, anastrozol, este pus la dispoziția femeilor care sunt în pericol mai mare și au trecut prin menopauză.

Măsura de a pune anastrozolul la dispoziția tuturor femeilor eligibile reprezintă o potențială nouă frontieră în lupta împotriva „marilor ucigași” din Marea Britanie, deoarece este pentru prima dată când un medicament care este deja folosit pentru a trata o afecțiune a fost reutilizat pentru a preveni apariția aceleiași boli.

Nu toate femeile care aleg să ia medicamentul vor putea să facă acest lucru pentru cursul complet de cinci ani din cauza efectelor secundare ce pot apărea și care includ bufeuri, slăbiciune, durere sau rigiditate la nivelul articulațiilor și artrită.

Câte cazuri vor fi prevenite depinde de câte femei decid să folosească medicamentul. Dar chiar dacă doar un sfert din cele 289.000 de femei eligibile decid să-l ia, asta ar putea împiedica 2.000 dintre ele să fie diagnosticate cu cancer. (The Guardian)

Scroll to Top