Un model de inteligență artificială ar putea îmbunătăți îndepărtarea tumorilor în timpul operațiilor de cancer de sân


,

Un model care utilizează tehnologia inteligenței artificiale (AI) poate detecta dacă toate celulele canceroase au fost îndepărtate în timpul operației de cancer de sân, arată un nou studiu

Cercetătorii din SUA susțin că au dezvoltat un nou model de inteligență artificială (AI) care poate prezice dacă țesutul canceros a fost îndepărtat în întregime în timpul operațiilor de cancer de sân. Acest lucru ar putea crește șansele ca toate celulele canceroase să fie îndepărtate și ar putea preveni ca pacientele să fie supuse mai multor proceduri.

După ce un chirurg îndepărtează o tumoare canceroasă și o cantitate mică de țesut sănătos din jurul cancerului, țesutul este examinat cu ajutorul unei mamografii și de către specialiști. Un patolog va căuta să vadă dacă celulele canceroase rămân prezente pe marginea țesutului îndepărtat pentru a determina dacă există un risc ca țesutul canceros să rămână în sân. Procedura durează însă până la o săptămână, iar noua tehnologie ar putea face examinarea mult mai rapid și la fel de bine ca oamenii, dacă nu chiar mai bine. (Euronews)

Foto: Canva

Scroll to Top