Previziunile meteo cu ajutorul AI-ul avansează în ritm rapid


, ,

Inteligența artificială este pe punctul de a revoluționa prognoza meteo, mai multe modele de AI arătând progrese importante în acest domeniu și aducând îmbunătățiri semnificative sistemelor tradiționale. 

Centrul European pentru Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu, de exemplu, care este prima organizație din lume de predicție numerică a vremii, a dezvoltat un nou model de AI, care îmbunătățește previziunile meteo în timp real. Spre deosebire de modele de AI vaste, care au nevoie de servere și resurse importante, acesta poate rula eficient, pe un singur PC.

Organizația a dat AI-ului acces la baza sa de informații meteo, menținută încă din 1940, care conține informații valoroase despre condițiile atmosferice, terestre și oceanice din fiecare zi, în puncte diferite din întreaga lume și care este actualizată la fiecare câteva ore.

În Statele Unite, companii precum WindBorne Systems folosesc un sistem hibrid, în care AI-ul interpretează datele colectate de baloane meteorologice de mici dimensiuni, care încearcă să umple golul creat de lipsa datelor – oamenii au date doar despre 15% din atmosfera Pământului.

Organizațiile meteorologice au început să folosească inteligența artificială abia din 2022, însă, deja în mai multe situații, aceasta s-a dovedit superioară vechilor sisteme. (Ars Technica)

Scroll to Top