Emisiile din Marea Britanie au scăzut la cel mai redus nivel din 1879


,

Emisiile de gaze cu efect de seră din Marea Britanie au scăzut cu 5,7% în 2023, la cel mai scăzut nivel din 1879, potrivit unei analize Carbon Brief.

Bazată pe date preliminare guvernamentale, analiza arată că emisiile au scăzut la 383 de milioane de tone de dioxid de carbon echivalent în 2023. Aceasta este prima dată din epoca victoriană când emisiile au scăzut sub 400MtCO2e.

Scăderea din 2023 s-a datorat în mare parte reducerii cu 11% a cererii de gaze, venite pe fondul importurilor mai mari de energie electrică din Franța, dar și reducerii cererii din cauza creșterii prețurilor.

Utilizarea cărbunelui a scăzut și ea cu 23% în 2023, fiind la cel mai redus nivel din anii 1730. Asta după ce toate centralele electrice pe cărbune din Marea Britanie, cu excepția uneia, s-au închis.

Ultima dată când emisiile din Marea Britanie au fost atât de scăzute, pe tron era regina Victoria, iar strada Mosley din Newcastle devenea primul drum din lume cu iluminare electrică.

Experții atrag, însă, atenția că această evoluție nu a fost rodul direct al unor acțiuni deliberate, ci a rezultat mai degrabă dintr-un context extrem de favorabil. (CarbonBrief)

 
Scroll to Top