O balenă gri, considerată dispărută de 200 de ani, a fost văzută din nou în Oceanul Atlantic


,

Oamenii de știință au observat o balenă gri în largul coastei statului Massachusetts, scufundându-se și revenind la suprafață în apele din jurul Nantucket. 

Descoperirea a fost cu atât mai uimitoare, cu cât se credea că această specie de balene a dispărut din Oceanul Atlantic de 200 de ani.

Balenele gri navighează frecvent în apele Oceanului Pacific, dar specia a dispărut din Atlantic în secolul al 18-lea. În ultimii 15 ani, doar cinci astfel de mamifere au fost văzute traversând apele Atlanticului și ale Mediteranei.

Oamenii de știință cred că apariția a fost făcută posibilă, pe fondul încălzirii globale, de topirea gheții din pasajul de Nord-Vest, care leagă oceanele Atlantic și Pacific la nord de Canada. Asta a permis balenelor gri să călătorească prin pasaj.

Balena gri se distinge de celelalte balene prin lipsa aripioarelor dorsale, pielea cu pete gri-albe și cocoașa crestată din spate. O astfel de balenă poate avea până la 49 de metri lungime și cântări aproximativ 90.000 de kilograme. (Smithsonian Magazine)

New England Aquarium

Scroll to Top