Marea Britanie va folosi cea mai mare navă de instalare a cablurilor din lume pentru a se lega la fermele de energie din Sahara


, ,

O navă de peste 200 de metri va monta cablurile submarine care vor face legătura între fermele solare și de vânt din Maroc și coasta britanică, în cadrul unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de acest gen.

Marea Britanie continuă să facă progrese în ceea ce privește punerea în practică a proiectului prin care vrea să aducă energie solară și eoliană tocmai din deșertul Sahara.

Xlinks, compania din spatele proiectului, a contractat cea mai mare navă de montat cabluri submarine, care va trage patru astfel de cabluri între deșertul marocan și Alverdiscott, un mic sat din apropierea coastei de nord a Devonului.

Nava, care este capabilă să transporte cabluri lungi de aproximativ 320 de kilometri și să instaleze câte două cabluri odată, urmează să coste câteva sute de milioane de lire sterline.

Beneficiind de soarele constant din timpul zilei și de vânturile puternice al după-amiezilor și serilor din Sahara, proiectul este așteptat să livreze aproximativ 3,6 gigawați de energie electrică în rețeaua națională a Marii Britanii –  echivalentul a aproximativ 8% din cererea totală de energie. (Telegraph)
Fadel Senna/AFP

Scroll to Top