Arhipelagul Azore s-a transformat dintr-un loc de vânătoare a balenelor într-o destinație populară pentru observarea acestora


,

Arhipelagul Azore s-a transformat dintr-un loc de vânătoare a balenelor într-o destinație populară pentru observarea acestora.

Îndepărtatul arhipelag portughez din Oceanul Atlantic de Nord, aflat pe ruta de migrație a mai multor specii de balene, a fost cunoscut de-a lungul ultimelor sute de ani drept un loc în care oamenii au venit să vâneze balene pentru uleiul lor.

De-a lungul timpului, descoperirea țițeiului în 1859 și moratoriul privind vânătoarea comercială din 1982, au contribuit, în cele din urmă, la sfârșitul vânătorii de balene în Azore. Ultima balenă a fost ucisă aici în 1987.

Tranziția de la vânătoarea de balene a dat naștere unor noi industrii, cum ar fi observarea balenelor, care sprijină eforturile de cercetare și conservare. Astăzi, aproape 20 de companii de observare a balenelor operează în Azore, urmând reguli stricte pentru a minimiza perturbarea balenelor. 

În februarie 2023, arhipelagul a fost recunoscut ca sit al patrimoniului balenelor de către Alianța Mondială a Cetaceelor. (CNN)

Scroll to Top