Studiu: Muzica și teatrul unesc oamenii


,

Un nou studiu al Universitatii din Berna, Elvetia, confirma ceea ce multi iubitori de muzica stiau din experienta: cu stimulii potriviti, energia si gandurile mai multor persoane pot fi sincronizate.

Potrivit cercetarii conduse de psihologul Dr. Wolfgang Tschacher, bataile inimii, ritmul de respiratie si chiar transpiratia membrilor publicului se sincronizeaza atunci cand acestia urmaresc un concert de muzica clasica.

Tschacher si colegii sai au monitorizat 132 de persoane (cu varste cuprinse intre 18 si 85 de ani) care au fost separate in trei grupuri pentru a urmari diferite interpretari de cvintet de coarde ale acelorasi piese muzicale – op. 104 in do minor de Ludwig van Beethoven, Epitafurile compozitorului australian Brett Dean si op. 111 in sol major de Johannes Brahms – in timp ce purtau senzori corporali.

In timpul concertelor, datele au aratat ca ritmul cardiac, viteza de respiratie si conductanta pielii participantilor au devenit sincronizate.

Inainte de concerte (care au avut loc toate in Berlin), cercetatorii le-au cerut participantilor sa se supuna unui test de personalitate. Dupa ce aceste date au fost interpolate, cercetatorii au constatat ca sincronizarea era mai probabila in randul persoanelor care se considerau „agreabile” sau „deschise”. (Urban.ro)

Scroll to Top