Trei cercetători români specializați în informatică au fost incluși pe lista celor mai prestigioși 68 de membri ai Association for Computing Machinery


,

Cei trei cercetători sunt Maria-Florina Balcan, de la Carnegie Mellon University (pentru contribuții la fundamentele învățării automate și la aplicațiile sale la economia algoritmică și la proiectarea algoritmilor); Corina Păsăreanu, tot de la Carnegie Mellon University și NASA Ames (pentru contribuții la dezvoltarea și aplicarea execuției simbolice și a verificării compoziționale) și Ștefan Saroiu, de la Microsoft (pentru contribuții în domeniul securității memoriei și al informaticii de încredere).

Potrivit site-ului oficial al Carnegie Mellon University, Maria-Florina Balcan este un informatician româno-american ale cărei cercetări vizează învățarea automată (machine learning) , teoria jocurilor algoritmice (algorithmic game theory), informatica teoretică, inclusiv învățarea activă (active learning), metodele kernel, mecanismele de eșantionare aleatorie. Ea este profesor asociat de informatică la Carnegie Mellon University.

În anul 2000 a finalizat studiile de licență în informatică la Universitatea din București, cu distincția „Summa Cum Laude”, iar în 2002 a absolvit programul de master în informatică la aceeași universitate. În 2008 a devenit doctor în informatică la Universitatea Carnegie Mellon.

Corina Păsăreanu este un cercetător distins al ACM și lucrează la NASA Ames. Ea este afiliată la KBR și la CyLab al Universității Carnegie Mellon. Interesele sale de cercetare includ verificarea modelelor, execuția simbolică, verificarea compozițională, analiza probabilistică a software-ului, autonomia și securitatea. Ea este laureată a mai multor premii, inclusiv ETAPS Test of Time Award (2021), ASE Most Influential Paper Award (2018), ESEC/FSE Test of Time Award (2018), ISSTA Retrospective Impact Paper Award (2018), ACM Impact Paper Award (2010) și ICSE 2010 Most Influential Paper Award (2010). A fost președinte de program/președinte general pentru mai multe conferințe, inclusiv: ICSE 2025, SEFM 2021, FM 2021, ICST 2020, ISSTA 2020, ESEC/FSE 2018, CAV 2015, ISSTA 2014, ASE 2011 și NFM 2009. Face parte din comitetele directoare ale conferințelor ICSE, ESEC/FSE și ISSTA. În prezent, este editor asociat pentru IEEE TSE și pentru STTT, Springer Nature.

În 1994 a absolvit programul de licență în informatică de la Universitatea Politiehnică din București, iar ulterior, în 1995, un master în informatică la aceeași instituție de învățământ superior. În 2001 a obținut titlul de doctor în informatică la Universitatea de Stat din Kansas, SUA.

Ștefan Saroiu este cercetător principal senior în cadrul Biroului CTO, Azure for Operators la Microsoft Cercetările sale se concentrează pe construirea de sisteme sigure și de încredere, dar este interesat de toate aspectele cercetării sistemelor, potrivit paginii personale atașate la descrierea sa de pe site-ul Microsoft. (G4Media)

Scroll to Top