Implanturile creier-mașină ar putea folosi rețele wireless de senzori minusculi


, ,

Cercetătorii de la Universitatea Brown au creat senzori de mărimea unui grăunte de nisip, care ar putea fi folosiți în cadrul unei interfețe creier-mașină.

Acești senzori măsoară 300 x 300 micrometri și acționează asemenea unor noduri wireless, montate într-o matrice, asemenea neuronilor din creier.

Când un nod detectează un eveniment, cum ar fi o schimbare a temperaturii sau a activității neuronale, trimite datele, constând într-o serie de scurte impulsuri radio, către un receptor central, care decodează informațiile. Astfel, poate fi citită activitatea creierului.

Cercetătorii au testat rata de eroare a sistemului, care este direct proporțională numărul de senzori, prin simulări ale rețelelor formate din 200, 500 și 1.000 de noduri, folosind un set real de date înregistrate de la creierul primatelor.

S-a obținut o rată de eroare de 0,1%, ceea ce este considerat acceptabil pentru aplicațiile creier-computer.

Deși ar putea fi aplicată în orice parte a corpului în care cercetătorii urmăresc să monitorizeze activitatea fiziologică, scopul principal al aplicării acestei tehnologii este într-o interfață creier-mașină care poate sonda o regiune mare a creierului. (IEEE Spectrum)

 
Scroll to Top