Vaccinurile au redus masiv mortalitatea infantilă în ultimii 50 de ani


,

În 1974, unul din 10 nou-născuți murea înainte de a împlini un an. Până în 2021, această rată a scăzut cu peste două treimi.

Această evoluție a fost determinată de mai mulți factori, de la reducerea sărăciei și nutriția mai bună, la apa mai curată și antibiotice. Peste toate, însă, vaccinurile au avut o contribuție esențială la reducerea mortalității, arată un nou studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

Acestea au contribuit la 40% din scăderea mortalității infantile, spun cercetătorii, care estimează că în ultimii 50 de ani vaccinurile au prevenit 154 de milioane de decese.

Din cele 154 de milioane de vieți salvate, 146 de milioane au fost în rândul copiilor sub 5 ani, inclusiv a 101 milioane de sugari. Deoarece decesele evitate au fost atât de concentrate în rândul tinerilor, care, în medie, ar trăi timp de 66 de ani, vaccinurile au oferit beneficiarilor lor 9 miliarde de ani de viață în plus.

Vaccinul împotriva rujeolei, în special, a avut o contribuție majoră. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acesta a evitat 93,7 milioane de decese începând cu 1974.

Locurile următoare, la mare distanță, sunt ocupate de  tetanos (28 de milioane de vieți salvate), pertussis (13,2 milioane) și vaccinul pentru tuberculoză (10,9 milioane). (Vox)

Scroll to Top