Încrederea joacă un rol crucial în eliminarea cancerului de col uterin


,

Pentru eliminarea cancerului de col uterin este necesar ca pacienții să aibă încredere în medici și sistemul de sănătate. Asta reiese din exemplul oferit în acest caz de Slovenia, după ce această țară a implementat cu succes un program de testare.

Slovenia a înregistrat o scădere a cazurilor de cancer de col uterin la aproape jumătate în ultimii 20 de ani, iar acum are una dintre cele mai scăzute incidențe ale acestei forme de cancer din Europa, datorită programului de screening ZORA.

De la o testare oportunistă, în care femeile trebuiau să vină din proprie inițiativă, s-a trecut la un sistem de testare organizată, la fiecare trei ani.

Programul a apelat la ginecologi, ceea ce a fost esențial pentru succesul de acum. Aceștia beneficiau deja de încrederea femeilor, astfel că s-a depășit scepticismul inițial.

Un alt exemplu este Finlanda, care a redus incidența și mortalitatea cancerului de col uterin cu aproape 80% de când a început să implementeze programe de screening susținute prin sistemul public de sănătate. (WHO)

Scroll to Top