Medicii ar putea diagnostica autismul mult mai devreme cu ajutorul AI


,

Un sistem de inteligenţă artificială (AI) recent dezvoltat care analizează scanările RMN ale creierului a diagnosticat cu exactitate copiii cu vârste cuprinse între 24 şi 48 de luni cu autism, cu o rată de acurateţe de 98,5%, potrivit unei cercetări care va fi prezentată săptămâna viitoare la reuniunea anuală a Societăţii de Radiologie din America de Nord (RSNA).

O echipă multidisciplinară de cercetători au dezvoltat sistemul inteligent în trei etape, pentru a analiza şi clasifica scanările RMN cu tensor de difuzie (DT-MRI) al creierului. DT-MRI este o tehnică specială care detectează modul în care apa se deplasează de-a lungul traiectelor de materie albă din creier.

Algoritmul este antrenat să identifice zonele de abatere pentru a diagnostica dacă o persoană aparţine spectrului autist sau este neurotipică. Sistemul de inteligenţă artificială presupune izolarea imaginilor de ţesut cerebral din scanările DT-MRI şi extragerea markerilor imagistici care indică nivelul de conectivitate dintre regiunile cerebrale. Un algoritm de învăţare automată compară modelele markerilor din creierul copiilor cu autism cu cele din creierele normal dezvoltate.

„Autismul este, în primul rând, o boală a conexiunilor necorespunzătoare în creier”, explică dr. Gregory N. Barnes, profesor de neurologie şi director al Centrului de autism din Louisville. Potrivit medicului, DT-MRI captează conexiunile anormale care duc la simptomele pe care le au adesea copiii cu autism, cum ar fi comunicarea socială deficitară şi comportamentele repetitive.

Cercetătorii au aplicat această metodologie la scanările cerebrale DT-MRI ale 226 de copii cu vârste cuprinse între 24 şi 48 de luni. Setul de date a inclus scanările a 126 de copii afectaţi de autism şi 100 de copii cu dezvoltare normală.

Tehnologia a demonstrat o sensibilitate de 97%, o specificitate de 98% şi o acurateţe generală de 98,5% în identificarea copiilor cu autism. Potrivit specialiştilor, abordarea reprezintă un nou progres care permite detectarea timpurie a autismului la copiii cu vârsta sub doi ani. (News.ro)

Scroll to Top