Spermatozoizii și ovulele cultivate în laborator sunt un pas mai aproape de realitate


, ,

Ziua în care sperma și ovulele umane vor putea fi cultivate în laborator este mai aproape, odată cu descoperirea unei modalități de a recrea o etapă crucială în dezvoltarea acestora.

Aceasta rezolvă un obstacol major întâmpinat de specialiștii până acum – să se asigure că etichetele chimice de pe ADN și proteinele asociate din spermatozoizii și ovulele produse artificial sunt plasate corect.

Aceste etichete fac parte din epigenomul unei celule și sunt cele care stabilesc dacă genele sunt activate sau dezactivate. Epigenomul se schimbă de-a lungul vieții unei persoane. În timpul dezvoltării celulelor care vor da naștere spermatozoizilor sau ovulelor, aceste etichete trebuie resetate la starea inițială.

Cheia este reprogramarea epigenetică, cercetătorii reușind să dezvolte un modul de activare a resetării necesare.

Creșterea spermei umane și a ovulelor în laborator ar oferi speranță cuplurilor care se luptă cu infertilitatea. De asemenea, ar oferi o modalitate de a edita secvențele ADN cauzatoare de boli în spermatozoizi și ovule, evitând unele dintre complicațiile tehnice ale efectuării unor astfel de modificări în embrioni. (Nature)
Credit: AJ Photo/Science Photo Library

Scroll to Top