AI-ul poate prezice și preveni problemele în timpul reacțiilor de fuziune nucleară 


,

Cercetătorii de la Princeton au antrenat un AI care poate prezice apariția instabilității în timpul reacțiilor de fuziune nucleară. Același AI, cred cercetătorii, ar putea să și rezolve aceleași probleme.

Fuziunea nucleară eliberează o cantitate imensă de energie sub formă de căldură și, dacă ar putea fi valorificată, ar putea constitui o sursă aproape nelimitată de energie curată.

Plasma este menținută folosind câmpuri magnetice în dispozitive numite tokamak, însă, doar într-o fracțiune de secundă, plasma poate deveni instabilă, punând capăt reacției de fuziune și potențial deteriorând reactorul.

Aici intervine inteligența artificială – cercetătorii au descoperit o modalitate de a utiliza AI-ul pentru a preveni “instabilitățile modului de rupere” – rupturi în liniile câmpului magnetic, care pot face ca plasma să scape de sub controlul unui tokamak.

AI-ul a fost antrenat cu datele experimentelor anterioare, pentru ca acesta să prezică probabilitatea unei instabilități pe baza caracteristicilor actuale ale unei plasme.

Acesta a putut prezice instabilitățile cu 300 de milisecunde în avans, suficient timp pentru ca sistemul să ia măsuri pentru a le preveni. (Freethink)

Scroll to Top