Cancerul oral va putea fi depistat, din timp, într-un mod ieftin și noninvaziv 


Cercetătorii de la Case Western Reserve University School of Dental Medicine au dezvoltat un test revoluționar, non-invaziv, cu costuri reduse pentru cancerul oral.

Descoperirea se remarcă prin simplitatea și eficiența sa. Prin analizarea nivelurilor a două proteine, beta defensina hBD-3 și hBD-2, în celulele colectate din leziuni orale suspecte, testul poate semnala prezența cancerului.

Un nivel ridicat de hBD-3, comparativ cu nivelul hBD-2, indică posibila existență a cancerului oral în stadiu incipient. Acest raport, denumit indicele beta defensin, oferă o metodă non-invazivă prin care se pot observa mașinațiunile celulare care pot anunța cancerul.

Tehnica nu este doar teoretică, ci a fost deja validată de mai multe instituții. În plus, un dispozitiv point-of-care, care ar putea oferi rezultate într-o jumătate de oră, este în curs de brevetare.

Cancerul oral este al șaptelea cel mai răspândit tip de cancer la nivel mondial, cu o răspândire semnificativă în țările aflate în curs de dezvoltare. Introducerea unui test non-invaziv și accesibil ar putea schimba drastic în bine situația. (Medriva)

Scroll to Top