Uniunea Europeană vrea să monitorizeze impactul schimbărilor climatice asupra pădurilor cu ajutorul sateliților


Comisia Europeană a propus folosirea unui sistem de monitorizare a pădurilor, care folosește sateliții pentru a urmării exploatarea forestieră ilegală și incendiile de vegetație alimentate de schimbările climatice.

În ultimul an, incendiile forestiere au acoperit o suprafață de aproape 900.000 de hectare de teren din UE, arată datele oficiale.

Degradarea pădurilor europene reprezintă o problemă inclusiv din punctul de vedere al îndeplinirii obiectivelor climatice, fiind necesară o capacitate cât mai mare a acestora pentru stocarea dioxidului de carbon.

În acest context, Comisia Europeană propune folosirea sateliților Copernicus Sentinel pentru monitorizarea pădurilor de pe continent. Statele europene vor trebui să colecteze informații precum exploatarea forestieră, volumul copacilor și localizarea pădurilor seculare.

Informațiile colectate astfel vor ajuta, de asemenea, și la urmărirea anumitor riscuri, cum ar fi exploatarea forestieră ilegală, care depășește frontierele naționale.

Bruxelles-ul spune că datele despre păduri furnizate în prezent de statele membre au lacune și, adesea, întârzieri mari, îngreunând capacitatea acestora de a se pregăti pentru pericolele climatice. (Reuters)

.

Scroll to Top