Nivelul de trai din Tajikistan s-a îmbunătățit semnificativ în ultimele două decenii


,

Grație mai multor runde de finanțare sprijinite de Banca Mondială, Tajikistan a reușit să-și reducă rata de sărăcie și să depășească cu bine criza declanșată de pandemie, îmbunătățindu-și sistemul de sănătate.

Rata sărăciei din Tajikistan a scăzut de la 32% în 2009 la 13,4% în 2022. Însă, lipsa de diversificare a economiei, dependența de remitențele migranților și riscul ridicat al datoriilor, au făcut-o deosebit de vulnerabilă la șocuri.

Pandemia COVID-19 nu a făcut decât să sporească în mod semnificativ incertitudinile și riscurile pentru Tadjikistan, evidențiind punctele slabe ale sectorului sănătății și a insecurității alimentare pentru persoanele cele mai vulnerabile.

În ultimii 30 ani ani, țara a primit suport în valoare de $2.8 miliarde de la Banca Mondială, pe care l-a folosit pentru îmbunătățirea infrastructurii, educației, sănătății, reducerii sărăciei și multe altele. 

De exemplu, de pe urma unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de sănătate au beneficiat 2,2 milioane de persoane, dintre care 76% sunt femei. Au fost achiziționate și livrate aproape 900.000 de doze de vaccinuri COVID-19 de la Moderna, înregistrându-se în noul sistem electronic de înregistrare a vaccinărilor împotriva COVID-19 aproape 3 milioane de oameni. (World Bank)

Scroll to Top